Nakkesmerter kommer som regel ikke over natten. De utvikler seg vanligvis over tid. Årsakene kan være mange. Leddgikt, sykdom, dårlig holdning, fallende muskelstyrke, stress, og til og med en mangel på søvn, er noe av det som kan ligge bak, sier direktør Zacharia Isaac ved avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering ved Harvard Medical School, til Harvard Health publications.

Isaac kommer med 6 tips for å ta vare på nakken:

  • Ikke sitt i en posisjon for lenge. Det er vanskelig å endre en dårlig holdning. Reis deg opp og beveg deg for å unngå å ”fryse” fast i en stilling.
  • Gjør ergonomiske tilpassninger. Plassér dataskjermen i riktig høyde, på linje med øynene. Bruk trådløsfunksjonen på telefonen din, eller hodetelefoner. Legg lesebrettet på en pute slik at den holder 45 graders vinkel, i stedet for å ligge flatt i fanget.
  • Om du bruker briller. Sjekk synet ved jevne mellomrom. Mange har lett for å lene hodet bakover for å se bedre om brillene ikke lenger har riktig styrke.
  • Ikke bruk for mange puter når du sover. For store eller for mange puter under hodet kan hindre nakkens bevegelsesfrihet.
  • Kjenn dine begrensninger. Før du flytter en tung gjenstand på egenhånd, bør du vurdere hva det kan gjøre med din nakke og rygg. Løft riktig og be om hjelp.
  • Få en god natts søvn. Søvnproblemer øker risikoen for flere ulike forhold, blant annet muskel- og skjelettsmerter.

DN Aktiv har tidligere skrevet om en undersøkelse som viser at trening fungerer bedre for å lindre nakkesmerter enn medikamenter.

- Dette er veldig gode nyheter for alle som sliter med nakkesmerter. Det var overraskende å se at treningsøvelser hjemme var omtrent like effektive som behandling hos kiropraktor. Det er viktig at pasientene greier å håndtere sin egen tilstand på egen hånd, sa professor Gert Bronfort ved Northwestern Health Sciences University i Minnesota i fjor.

Norsk Kiropraktorforening anbefaler en rekke øvelser for nakken din.

Her er flere råd fra foreningen:

  • Legg deg på ryggen ned på en gulvmatte. Trekk haken litt inn og etterstreb en flat og lang nakke. På samme måte som i sittende stilling skyves hodet ut fra kroppen i en rett linje. Derfra kan du forsøke å løfte hodet forsiktig opp og ned i rolige bevegelser. Ikke bruk halsmusklene, og vær bevisst på lengden du har i kroppen når du utfører denne øvelsen
  • Bruk frie vekter under styrketrening. Det stiller krav til de dype musklene og man ”presses” mer til riktig hodeplassering. Frie vekter kan også avdekke svikt i systemet. (Hvis du sliter med løfteteknikken)
  • Press haken litt inn og hodet litt opp. Pust dypt inn, men blås støtvis ut – som om du skal blåse ut et lys et stykke fra deg.
  • Under skigåing og løping: Prøv ikke å se rett ned i bakken. Balansen utfordres mer hvis man har blikket vendt rett frem. All balansetrening aktiviserer de dype musklene i kroppen. Tenk plassering av hodet også under slik aktivitet. Slipp kjeven litt og hev brystkassen.

Les flere saker på DN Aktiv

Trening fikser nakken bedre enn piller

Styrk kroppens grunnmur

Hard trening kan være sunnere enn fryktet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.