Genene ser ut til å ha avgjørende betydning for hvor godt du responderer på trening, og setter begrensninger for hvor god fremgang du kan få, viser ny forskning.

1 av 5 sliter
En studie ved universitetet i Birmingham avslørte store forskjeller i treningsrespons:

Deltagerne skulle gjennomfør tre økter per uke på en trimsykkel. Etter 20 uker hadde de fleste av deltakerne forbedret utholdenheten sin merkbart, Men nesten 100 av deltagerne hadde nesten ingen forbedring i det hele tatt, selv om alle hadde fulgt samme program.

Genetisk testing kan fortelle hvordan du er disponert for å responderere på trening, og hvilken trneing som passer deg aller best.

Tester seg
Professor James Timmons ved universitetet i Birmingham har utviklet en test som han vil bruke kommersielt. Selskaper i USA og Australia tibyr allerede genetiske tester de hevder vil hjelpe folk å tilpasse treningsprogrammer for å oppnå bedre resultater, ifølge avisen Irish Independent.

Testene koster i underkant av 1000 kroner.

Amerikanske Claude Bouchard er blant verdens fremste forskere på området. Han er professor ved Pennington Biomedical Research Center.

- Mye medfødt

- Våre studier viser at i gjennomsnitt 45-50 prosent av utholdenheten vår er medfødt. Noen er ikke disponert for å øke kondisjonen i det hele tatt, sa Claude Bouchard til DN Aktiv da han i desember 2011 foreleste på konferansen til Senter for hjertetrening ved NTNU.

Der gjennomgikk han hvordan forsøk med tvillinger på 1980-tallet ga støtet til dagens omfattende forskning for å finne ut hvilke gener som gjør at noen kan øke sitt maksimale oksygenopptak mye, mens andre ikke får fremgang i det hele tatt med akkurat samme trening.

Forsker på toppene
- Tvillingstudiene viste at forskjellene var opptil åtte ganger fra de beste til dem som responderte dårligst på utholdenhetstrening, fortalte Bouchard.

Forskerteamet hans sitter nå på gener fra 300 topputøvere innen utholdenhetsidretter fra en rekke land, som de skal finstudere.

Les mer om genenes betydning for treningseffekt på DN Aktiv:

<b>Kristin (32) har superkondis- nå jaktes det på genene</b>

<b>Mor og far avgjør kondisen din</b>

<b>Denne gutten har for høyt oksygenopptak</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.