Danske forskere kan nå måle hvor stor risiko de med en arvelig hjertefeil har for å rammes av hjertestans, skriver forskning.no.

Nærmere 10.000 nordmenn har den livsfarlige hjertesykdommen hypertrofisk kardiomyopati, som skyldes en genfeil.

Sykdommen slår ikke ut for alle, men dersom onkelen din faller om på grunn av hypertrofisk kardiomyopati, er det stor sannsynlighet for at du og resten av familien din har en av de mutasjonene som forårsaker sykdommen, ifølge overlege og forsker på molekylær medisin Michael Christiansen ved Statens Serum Institut i Danmark.

Han har nettopp fått publisert nyheten i tidsskriftet PloS One.

Dette kan nå trolig gi ro i sjelen hos de som ikke er i livsfare, og behandling til de som trenger det.

Tidligere fant man kun ut om de enkelte familiemedlemmene hadde en genfeil, men man kunne ikke si noe om sannsynligheten for at den resulterte i den farlige sykdommen, ifølge Christiansen.

De kunne ikke si om en 15-åring på et tidspunkt kom til å trenge hjertemedisin eller en pacemaker. Ifølge overlegen har de nå blitt flinkere til det.

Det dukker ved jevne mellomrom opp tilfeller der idrettsutøvere faller om av hjertestans. Alexander Dale Oens plutselige død i 2012 er eksempelet de aller fleste husker når plutselig hjertedød nevnes.

Les: Døde etter hjertestans

Den nye forskningen kan kanskje hjelpe idrettsutøvere i fremtiden.

Ifølge den danske forskeren lider ofte utøverne av forstørret hjerte, en tilstand som på mange måter ligner hypertrofisk kardiomyopati. Mye trening har ført til at hjertene deres er blitt unaturlig store.

Christiansen mener det er en mulighet for at de i fremtiden også kan screene idrettsutøvere for visse genmutasjoner og dermed økt risiko for plutselig død.

Han påpeker at det krever ytterligere undersøkelser, men har stor tro på at mer forskning kan hjelpe idrettsutøver til å tilrettelegge treningen slik at de unngår forstørret hjerte, ifølge forskning.no.

Les flere saker på DN Aktiv

<b>Vil ikke anbefale hjertescreening av yngre</b>

<b>Sjekker hjertet til ingen nytte</b>

<b>Nordisk kosthold bra for hjertet</b>

<b>Bekymret for effektene av hard trening</b>

<b>To av tre får hjertetrøbbel </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.