Kvinner som trener mens de er gravide har gjennomsnitt litt lengre svangerskap sammenlignet med dem som ikke er fysisk aktive. Trening har en beskyttende effekt i forhold til å føde før uke 37 (prematur fødsel), og en svakt hevet risiko for å føde etter uke 42, viser en studie fra Norges Idrettshøgskole (NIH) som er gjennomført av Katrine Mari Owe.

Sykling og gange
Rask gang og sykling var de mest populære formene for trening både før og i svangerskapet. Utover i svangerskapet var det stadig flere kvinner som valgte svømming, viser Owes studie.

Katrine Mari Owe skal forsvare sin avhandling «Exercise before and during Pregnancy and Reproductive Outcomes: the Norwegian Mother and Child Cohort Study» ved Norges Idrettshøgskole 8.desember

Owe, som jobber med den norske Mor & Barn undersøkelsen, fant ingen forskjell i gjennomsnittlig svangerskapslengde når en så på hvordan kvinnene trente i svangerskapet, fremgår det av et sammendrag som er lagt ut på NIHs nettsider.

Treningen avtar
Før 1990-tallet var den rådende holdning av gravide skulle hvile mest mulig. I dag anbefales alle friske gravide å holde seg fysisk aktive under svangerskapet. Fortsatt er det lite kunnskap om gravide kvinners treningsnivå og hva som er den aller beste måten å trene på.

I doktorgradsprosjekt har Katrine Mari Owe påvist at treningen avtar gjennom svangerskapet. Andelen som trente tre ganger per uke eller mer ble mer enn halvert fra tre måneder før svangerskapet til 30. svangerskapsuke.

Færre keisersnitt
Regelmessig trening før svangerskapet hadde ingen betydning for risikoen for å føde store barn verken blant førstegangsfødende eller flergangsfødende kvinner. Andelen keisersnitt var også lavere blant førstegangsfødende kvinner som trente i svangerskapet sammenlignet med dem som ikke trente.

Gravide som trener har også større sjanse til å føde lettere barn, viser en studie som Katrine Mari Owe gjorde i 2009.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Hektet på trening

Langrenn topp trening for gravide

Trening gjør det lettere med stor mage (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Finn toppformen med DN Aktivklubb