Mange er villig til å gå langt i jakten på drømmekroppen. Å surre seg inn i plast før en treningsøkt, er en av metodene enkelte praktiserer.

- Vi vet at det praktiserer i enkelte særidretter og treningsmiljøer, sier Jorunn Sundgot-Borgen til DN Aktiv.

DN Aktiv har fått inn flere tips om at ”plast-slanking” blir praktisert i enkelte treningsmiljøer. Det kan være å surre tynn plast -gladpack - rundt magen før en tar på seg treningsklær, eller bruk av plast på større deler av kroppen. Sundgot-Borgen sier metoden ikke virker slankende.

 



- Det øker IKKE energiomsetningen å bruke plast under treningsklærne. Det er mer en slags subjektiv opplevelse av hardere arbeid når man øker svetteproduksjonen. Hvis man bruker plast aktivt for å gå ned i vekt, kan det hende man går ned et par-tre kilo forholdsvis raskt, men det er ren væske, sier hun og legger til at kroppens reguleringsmekanisme fungerer slik at man må drikke seg opp etter et slikt væsketap.

Dødelig
I ytterste konsekvens kan plastbruk være dødelig.

- Det er vel tre kjente tilfeller av amerikanske vektklasseutøvere som døde av overoppheting etter å ha brukt plast.

Sundgot-Borgen forteller også at det norske fotballandslaget brukte plast før VM I USA i 1994.

- Men det var mer for å akklimatisere seg til varmen, og under kontrollerte former.

Heldigvis, mener professoren, er ikke plastbruk et utbredt fenomen.

- Det er nok ikke slik at det blir praktisert på de fleste helsestudioer, det er nok i de litt mer sære miljøene man finner tilfellene. Men slikt er meget smittsomt. Hvis en person sier det gir effekt, følger fort flere.

- Jeg håper ikke at noen biter på dette, sier Jorunn Sungot Borgen.

Forbrenner ikke fett lokalt
Ine Wigernæs er dr. scient i fysiologi. Den tidligere toppidrettsutøveren sier det ikke er mulig å forbrenne fett lokalt.

- Det er kun det hverdagslige som hjelper. Bruke mer enn man tar inn. Gjentagelser på gjentagelser, sier hun.

- Hvis målet kun er synlige muskler - som ikke nødvendigvis har noe med sunn livsstil å gjøre - er det kun to måter å synliggjøre muskler på: Spise mindre for å avdekke de musklene en har, men mye mer varig og smart er alltid å trene og dermed bygge muskler. De vil bidra til høyere forbrenning i motsetning til fett som pr. definisjon bare er død masse, fortsetter hun.

 

En god grunnregel for trening og mat: Hvis noe virker for godt til å være sant, så er det virkelig for godt til å være sant. Mark Twain sa at hemmeligheten bak suksess er hardt arbeid. Det er derfor det er en hemmelighet for de fleste.





Advarer også mot efedrinbruk
Wigernæs fnyser i likhet med Sungot Borgen av ”plastikk-slanking”, men ønsker samtidig å advare mot andre ukonvensjonelle måter å gå ned i vekt på.

- Efedrinbruk er også et meget godt eksempel på hvor langt enkelte er villig til å gå for å gå ned i vekt, påpeker hun.

- Sist jeg hørte et foredrag om dette ble det fortalt at man kunne konstatere mange dødsfall p.g.a efedrinbruk. Middelet ble hevdet å skru opp forbrenningen, men faren med dette er at man skrur opp hele kroppens motor, og belaster alle organene mer enn man skal.

- Har man en latent hjertefeil fra før, er efedrin forbundet med dødsfare. Og det sier vel alt om hva enkelte er villig til å ofre for den SÅKALTE perfekte kroppen, sier Ine Wigernæs.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Maten som gir gode resultater

Bygger kropp på Wall Street-vis

Glem kaloriene - tenk nytt

Kom i form med DN Aktiv klubb