Mindre snø enn normalt og lite snø i vente gir dårlige forhold for langrennsentusiastene flere steder i landet.

- Det er flere svarte flekker i fjellet allerede, sier kommunikasjonsansvarlig i Destinasjon Trysil, Tom Martin Hartviksen, til DN Aktiv.

Blåste bort
Det begynte med sprengkulde før jul, og snøen som falt var så lett og fin at den ble blåst over alle vidder. Den solide sålen mangler. Snølaget i de populære fjellområdene på Østlandet er svært varierende.

- På snaufjellet er det mindre snø enn før. Mye har blåst vekk og samlet seg i digre fonner, forklarer Hartviksen.

Det er på snaufjellet snøen har slitt med å legge seg, og det er paradoksalt nok også der den forsvinner først når fønvinden herjer de åpne fjellandskapene.

Bedre for alpint
Men Hartviksen har bedre nyheter for de som foretrekker alpint:.

- Vi er trygge på den alpine delen. Det er mye kunstsnø i bakkene, og det blir gode forhold der i påsken. Men vi tåler ikke mye slikt mildvær før vi er nede på bar bakke flere steder på snaufjellet, presiserer han.

Hva med de på bortoverski?

- Det er mer snø i skogsområdene, og vi har langrennsløyper i alle deler av terrenget. Det blir skiføre i lang tid framover, og vi krysser fingrene for kaldere vær.

Frykter mildværet
I Hemsedal er tendensen også like klar: I slalåmbakken er det bra med snø og fine forhold, mens det på snaufjellet er lite snø.

- Vi tåler ikke mange dagene til med mildvær, konstaterer bygdas turistsjef, Gunn Eidhamar, overfor DN Aktiv.

- Vi kom sent i gang med langrennsløypene. Det var kaldt og snøen la seg ikke. Sterk vind har blåst snøen vekk fra de åpne partiene flere steder, fortsetter hun.

Eidhamar har vært turistsjef i 11 år, og kan ikke huske at det har vært så lite snø på denne tiden av året.

- Men det er lite som skal til. Det er umulig å si noe om hvordan det blir i påsken, men plutselig får vi et par store snøfall og mer kaldt vær. Forholdene pr.dags dato er meget gode i alpinanlegget, det var pudderføre for noen dager siden.

Sjusjøen: - Ikke bekymret
- Det er mye mindre snø enn tidligere, men fortsatt gode skiforhold, forteller løypesjef på Sjusjøen, Johannes Haukåsveen, til DN Aktiv.

Cirka en uke etter Birken har snødyben skrumpet inn betraktelig.

- De siste to dagene har mye forsvunnet. Men det kan komme bra med snø framover, og jeg er ikke bekymret for påskesnøen, sier han.

Best i vest
Kristian Gislefoss på Meteorologisk institutt i Oslo spår lite snø i de sentrale fjellområdene på Østlandet framover.

- Det kan komme snø, men mest i de vestlige områdene, sier han til DN Aktiv.

- Kanskje det blir litt snø i Hemsedal, men i fjellområdene lenger øst ser det ikke ut til å komme noe.

Han understreker riktignok at det blir kaldere.

- Tendensen er at temperaturen skal synke litt, men det har vært mye mildvær i det siste. Det går mot vår i fjellet også.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Slik får du fart på dobbelttakene

- God skiteknikk sitter i hjernen

Får fremgang med Rodal-metoden (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Få tilpasset treningsprogram i DN Aktiv klubb