Forskning gjennomført ved Høgskolen i Lillehammer har tidligere vist at utrente menn har like mye effekt av én styrkeserie på overkroppen som tre serier.

- Utrente har ofte vanskelig for å finne motivasjon til å trene lange økter. Når det gjelder styrketrening på overkroppen ser vi at 1 serie gir samme effekt som 3 serier i løpet av de første 11 ukene med styrketrening hos menn, sier førsteamanuensis Bent Rønnestad ved Seksjon for idrettsvitenskap, Høgskolen i Lillehammer.

På bena er det imidlertid annerledes for menn. Muskulaturen er ikke like påvirkelig som i overkroppen og selv om én serie gir fremgang, så gir tre serier bedre effekt.

Nå har Seksjon for idrettsvitenskap ved Høgskolen i Lillehammer, i samarbeid med Revmatismesykehuset, Sykehuset Innlandet og Norges Idrettshøgskole nylig avsluttet en liknende studie på kvinner. Doktorgradsstipendiat Olav Vikmoen fra Høgskolen i Lillehammer fremla resultatene på en internasjonal konferanse om styrketrening på NIH forrige uke. Resultatene viser at kvinner i motsetning til menn, har bedre effekt av å trene tre serier på overkroppen.

- Tre sett styrketrening gav en større økning av styrken etter 12 uker trening både på overkroppsøvelsene og benøvelsene. Det skal likevel nevnes at de første 7-10 ukene av styrketreningsprogrammet var ett sett omtrent like effektivt som tre sett, men ettersom deltakerne ble bedre trent gav tre sett en større effekt, sier studieveileder Bent Rønnestad til DN Aktiv.

Slik ble studien utført:

26 utrente kvinner, i alderen 18- 40 år, fullførte den 12 uker lange treningsintervensjonen som bestod av fem overkropps- og tre underkroppsøvelser. Deltakerne ble randomisert delt inn i to treningsgrupper matchet på bakgrunn av 1 RM-styrke (en repetisjon maksimum). Den ene gruppen trente tre sett på underkroppsøvelsene og ett sett på overkroppsøvelsene. Gruppe to trente ett sett på underkroppsøvelsene og tre sett på overkroppsøvelsene. Før og etter treningsintervensjonen ble det tatt muskelbiopsier, målt styrkeendringer, kroppssammensetning, muskeltverrsnitt. I tillegg ble 1 RM-styrke registrert hver tredje uke under intervensjonen.

Les flere saker på DN Aktiv

- Denne øvelsen dreper skuldrene dine

Øvelsene som holder ryggen i sjakk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.