En rekke styrkeøvelser krever at du vet hvordan øvelsen skal utføres for at du skal få effekt, og i verste fall for å unngå skader. Det anerkjente magasinet Mens Health har snakket med flere av landets mest populære trenere om øvelsene de ber folk holde seg unna, eller øvelser folk flest gjør feil.

Stående roing

Øvelsen utføres ved å heve en vektsang foran kroppen med skuldrene. Den er svært populær hosd alt fra bodybuildere til uerfarne mosjonister.

- Det er den absolutte verste øvelsen, og dreper skuldrene dine, sier Mike Robertson, CSCS, medeier i Indianapolis Sport og Fitness.

- Det setter skuldrene i en fryktelig stilling, påpeker han.

Det er fordi øvelsen krever at du rotere overarmene innover mens du hever dem til skulderhøyde eller over. Dette gir høy risiko for skulderskade. Robertsen anbefaler å droppe øvelsen helt, og heller konsentrere seg om andre skulderøvelser.

45-graders Beinpress

En god øvelse for å bygge muskler, og en av de mest benyttede apparatene på treningssentre. Men den utføres ofte feil. i en lenestolposisjon er det lett å legge på mye vekt.

Denne kombinasjonen skaper et perfekt miljø for skiveprolaps, sier Michael Mejia, som er en av bidragsyterne i Mens Health og eier av BASE Conditioning i Long Island, New York.

Push ups
Er en av de flotteste øvelsene når den utføres riktig, mener Michael Mejia, som er en av bidragsyterne i Mens Health og eier av BASE Conditioning i Long Island, New York.

Men de færreste urtfører den korrekt.

Det du vanligvis ser er en person med hodet strukket rett frem og hoftene gynger, som begge er signal på underliggende svakhet eller bare dårlig form, sier han.

Se flere "blemmer" i Mens Health

- Kroppen skal danne en rett linje fra hodet til anklene. Beste måten å teste det på er å ha et kosteskaft eller lignende på ryggen mens du gjør pushups. Det bør røre hodet, øvre rygg, og rumpe under hele øvelsen.

Slik gjør du perfekte pushups.

DN Aktiv har tidligere snakket med flere av landets dyktigste på styrketrening om de vanligste feilene på gymmen.

Mye feil løfteteknikk
Martin Staxrud er en av Olympiatoppens fagkonsulenter innen kraft og styrke, og har i en årrekke veiledet idrettsutøvere og mosjonister. Staxrud ser daglig løfteteknikker det lukter skader av lang vei.

- Jeg ser altfor mye feil løfteteknikk, sa han.

Det meste går ut over ryggen.

- Ryggsøylen er sterkest når den er rett eller med svak svai. Da har den best arbeidsforhold. Riktig ergonomi er essensielt når man trener styrke, forteller han.

Allikevel er manges rygg ikke i nærheten av å være strak, eller med svak svai, når det trenes styrke.

- Krum og rund rygg er vanligste skadeårsak. Og det er spesielt markløft, knebøy og sittende roing som forårsaker ryggplager, sier Staxrud.

Her er færre øvelser utført feil og korrekt.

Les flere saker på DN Aktiv

- Vil du ha muskler - dropp kondisjon

- Ekte mannfolk spiser ikke vitaminer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.