- Det er fascinerende å se hvordan føttene hans bare spretter i posisjon, sier Siri Bye Guldbækhei til DN mens hun skorter bort på læremester Vebjørn Rodal.

Revisjons- og rådgivingsselskapet BDO ville tilby de ansatte et kurs i spretten løpeteknikk, og avdeling Midt-Norge grep fatt i en ekspert som utvilsomt kan dette med energiøkonomisk løpeteknikk. Vi langrennsløpende nordmenn har kanskje en tendens til å løpe som om vi har gjort i buksa, men det viktigste er vel egentlig bare å komme seg ut.

- Eller er det ikke det?

- Når vi først skal plages med disse kilometerne så kan man jo prøve å gjøre det ordentlig, det kan jo gjøre det hele litt morsommere, sier Guldbækhei som var en av flere fra BDO som tok initiativet til å møte Rodal.

 

Som en gymtime
- Både løping, langrenn og sykling er i skuddet, men fordelen med løping er at man slipper utstyrshysteriet. Det er bare deg og joggeskoene – og det er noe alle kan drive med. Men nå ønsker vi å lære litt grunnleggende løpeteknikk, forteller hun.

- Hva synes dere om Rodals tips?

- Får litt følelsen av å ha gym igjen. Det ser veldig enkelt ut, men det er krevende å tenke teknikk når en løper. Det går bra de første minuttene, men deretter svikter det, sier 31-åringen og ler.

Tar ikke tiden
Er du på løpetur og begynner å bli sliten, så dropper du sannsynligvis alt du kan om arbeidsøkonomi og løpeteknikk. Vebjørn Rodal har løsningen for trøtte legger.

- Tenk bare retning når du begynner å bli sliten, sier han.

- Alt skal fremover. Da er man langt på vei, legger han til.



 

Det var midt på natten hjemme i Norge da Rodal strakte armene til værs som OL-mester på 800-meter. Tiden 1:42:58 står som en påle i historiebøkene. Steget sitter fortsatt godt i trønderen, dog holder ikke frekvens og lungekapasitet samme mesterskapsnivå.

- Nå trener jeg fire-fem ganger i uken, og da gjør jeg alt utenom å ta tiden. Som aktiv målte jeg alt jeg gjorde i 15 år, og det er så deilig å mosjonere uten klokke, sier Rodal.

Afrikansk fasit
Det var bedriftsidrettskretsen i Trøndelag som etter vellykkede langrennsteknikkurs også ønsket tilsvarende kurs for løping, og tok kontakt med Rodal. Det ble raskt fulltegnet, og han måtte legge inn ekstrakurs utover våren.

- Det er stor interesse rundt løping, konstaterer han.

Åpningsmonologen med BDOs ansatte startet med et bilde av den etiopiske langdistanseløperen Kenenisa Bekele som har flere OL-gull på 5000 og 10 000.

- Der er fasiten, peker Rodal lekent.

- Bekele er den mest komplette løperen verden har sett teknisk og kapasitetsmessig.

De ansatte i Midt-Norges største revisjonsselskap lytter og snapper opp gulltipsene.

Overlegen kroppsholdning
- Alle bevegelser skal gå i samme retning. Enhver sideveis bevegelse stjeler energi og framdrift. For å sikre riktig retning er det viktig at hofta er rett, forklarer Rodal og legger til at det kan være lurt å leke litt overlegen i kroppsholdningen når man er ute og springer.

Han tegner videre bildet av den perfekte løpeteknikk og poengterer at aktive armer hjelper veldig.

- Få albuene bak kroppen. Da kommer hofta som regel lenger fram, sier han.

- Løp med litt høyere frekvens enn vanlig. God løpeteknikk er å være effektive med det vi gjør på bakken med beina. Legg igjen energien så fort som mulig og ikke bare klask føttene i bakken, sier Vebjørn Rodal.

Så trippet 20 ansatte i BDO pluss OL-mesteren lett og fint rundt på Dragvollåkrene nord for Trondheim sentrum.

I alle fall de første minuttene.





Disse øvelsene skal hjelpe løpeteknikken:

Hver øvelse utføres 2 x 40-50 m. Bør utføres minimum en gang i uka. Gjerne i forbindelse med en rolig langtur - enten midt i, eller til slutt.

Tripplings, små steg med maks strekk i ankelledd:
Aktiviserer ankelleddet. For å få brukt leggen i avviklingen av steget er det viktig med god strekk i ankelleddet. Øvelsen går ut på å løfte hele kroppsvekten med ankelleddet – ett og ett ben. Presser oss opp på leggmuskelen.

Spark i baken:
Press hofta opp og frem. Armene skal ha samme pendel som vanlig løping.

Høye kneløft:
Enda viktigere å presse opp hofta. Prøv å presse overkroppen framover. Det er hofteleddsbøyeren som skal arbeide, musklene på framsiden av låret er bare ”ekstra masse” for løpere.

Høye kneløft med hoftefeste: (snu retning underveis)
Styrke og stabilitet i bukpartiet er veldig viktig. Plasser hendene i hoftefestet og hold hoftene stabil under øvelsen. Prøv å stå i mot gjennom hoften.

Strak fot opp i motsatt arm:
Løfte strak fot opp i motsatt hånd annenhver gang. Dette er en ren styrkeøvelse for hofteleddsbøyeren. Hold hoftene stabile.



Les også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Løp bedre med riktig styrketrening

- Får ikke "ståpels" av å se folk jogge



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Kom i form med DN Aktiv klubb