- Løpeteknikken til folk flest er til å grine av. De kan ikke løpe, sier mangeårig løpetrener Kåre J Grøtta.

Han sa til DN Aktiv onsdag formiddag at forfallet er størst hos ungdommen, og at mange bare "subber rundt" og prøver å se slappest mulig ut

- Mye dårlig
Johan Kaggestad er ikke uenig.

- Nei, jeg får ikke akkurat ståpels av å se folk jogge rundt Sognsvann, men jeg må få presisere at det er flott at mange er fysisk aktive, sier Johan Kaggestad til DN Aktiv.

Han mener at det står dårlig til med bevegelsesapparatet til barn og unge.

- Hvis jeg ser en fotballkamp med de yngste spillerne, kommer det ganske klart fram at det står dårlig til med løpeteknikken. Det gjelder hele bevegelsesapparatet, forteller mannen som har trent både Ingrid Kristiansen og nylig avdøde Grethe Waitz.

Gymen for skylda
- Dette er vel et velstandsfenomen. Men jeg tror det står meget beskjedent til med løpetrening i gymtimene på skolen.

Kaggestad sier den største idrettsopplevelsene han har hatt var å overvære en fotballturnering for yngre spillere i Le Boulou, Catalonia, for ikke mange år siden.

Guttene på Marseilles 12-årslag imponerte ham stort.

- Det var en åpenb#229 av idrettslig utfoldelse. Laget bestod av 10 fargede gutter og én hvit. Alle hadde fantastisk løpeteknikk, og det var som å se Drogba og Co i aksjon.

Kaggestad spurte guttenes trener hvordan gjengen hadde jobbet med løpeteknikk.

- Han sa at alle var oppvokst i forholdsvis fattige kår, og hadde løpt rundt på løkka og spilt fotball og beveget seg siden de var en neve store.

- Skal en få god løpeteknikk, må en løpe mye. Så enkelt er det, konstaterer Kaggestad.

Løpekurs med Rodal
Olympisk mester på 800-meter, Vebjørn Rodal, tror det er mange som ønsker å forbedre løpeteknikken sin.

- Jeg kjører løpeteknikk-kurs for bedriftsidrettskretsen i Trøndelag og der er det fullt hus hver kveld. Det hadde jeg ikke trodd på forhånd, men det viser at mange ønsker å løpe bedre, sier Rodal til DN Aktiv.

Vebjørn Rodal kjører løpekurs
Vebjørn Rodal kjører løpekurs (Foto: Poppe, Cornelius, Scanpix)

Han er delvis enig med mangeårig løpetrener Kåre Grøtta som hevder at det står svært dårlig til med nordmenns løpeteknikk.

- Det er mindre bredde på løpingen nå enn før. Det er mer langrenn, sykling, rulleski osv. Mindre tid til løping. Jeg synes det er bra at så mange vil ut å ta vare på helsa si, og da spiller det liten rolle om man løper, sykler eller går på rulleski.

Her er Rodals enkle grep for å gjøre løpeteknikken mer effektiv:

- Avslutt hver joggetur med 4 X 50 meter med høy kneløft. Deretter en liten serie med mageøvelser – det er helt avgjørende for å få hofta i riktig posisjon for en effektiv løpeteknikk.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

- Bare tull med rådyre løpesko

Slik trener den nye motbakke-kongen

Derfor er det viktig å tøye (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktiv klubb