Myndigheter og ernæringseksperter ber oss om å spise mer frukt og grønt, men salget går i motsatt retning.

Forbruket per hode av frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter gikk tilbake med 1,5 prosent i 2011. Særlig fruktsalget lider, med en tilbakegang på to prosent per hode, ifølge DN.

- Feil retning
- Det er mange tegn som tyder på at det går i feil retning, sier prosjektleder Tore Angelsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

43 prosent av befolkningen står for det meste av konsumet av frukt og grønt. Resten er vanskelige å påvirke til å endre sine matvaner i sunnere retning, ifølge en underøkelse som opplysningskontoret har gjennomført. Undersøkelsen viser at lavkarbodietten, som er blitt svært populær siste året, slår negativt ut på frukt- og grøntspisingen.

– Lavkarbofenomenet svekker salget av frukt og grønt. De på lavkarbo spiser mer grønnsaker og bær, men mindre frukt og grønt, sier direktør Tore Angelsen

33 prosent av dem som går på lavkarbo- og Hexbergdietten sier de spiser mindre frukt, mens de på andre dietter eller ingen dietter i det hele tatt spiser ni prosent mindre frukt, ifølge undersøkelsen, som er gjengitt i DN.

Mye ferdigmat
– Det er bekymringsfullt at forbruket ikke øker slik man ønsker, sier direktør Guttorm Rebnes i OFG.

Han mener også at en rekke andre årsaker gjør at salget har stagnert og går tilbake. For eksempel lever barnefamiliene mye på ferdigmat og lettvint mat.

– Foreldre vet helt klart hva det vil si å spise sunt, men de får ikke gjennomført det, sier Rebnes til DN.

Les mer om ernæring og lavkarbo på DN Aktiv:

<b>- Bort med pølser, boller og sukkerbomber</b>

<b>- Lavkarbo er bare for joggere</b>

<b>Lever lengre med middelhavskost</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.