- Folk snakker om at man må ha 150-200 mil for å gjøre det bra i Birken. Jeg har vel sånn omtrent 30-40 mil, sier advokat og mangeårig Birkebeinerdeltaker Ådne Jareld (60). Han avviser at man må bruke så og si all sin fritid på trening for å delta i Birken, og synes prestasjonsfokuset er blitt altfor stort.

- Gjennom artiklene som har vært skrevet i blant annet DN de siste årene, opplever jeg som deltaker nærmest å bli stigmatisert. Mange tror jo at man må være fullstendig treningsgal for å være med i Birken, sier han.

- Det gir ikke et riktig bilde av hva Birken er. De aller fleste av oss bruker Birken som en motivasjonsfaktor, noe som får oss til å mosjonere. Samtidig er selve arrangementet er en opplevelse!

Tyner kroppen
Når Jareld starter i pulje 42 lørdag formiddag, er det 11.gang han starter i rittet. Selv om han kommer til å tyne så mye som mulig ut av kroppen, kalkulere og beregne rittet - og håper på en positiv ovveraskelse i forhold til tidsbruk når han kommer i mål - så er målet, sier han selv, først og fremst å overleve.

- Det gjør vondt hver gang, humrer han, og takker kroppens endorfinproduksjon for at han har kommet seg gjennom ritt, renn og dels løp, de siste ti årene.

- Det er igrunnen bemerkelsesverdig at så mange mennesker vil seg selv så vondt gjennom dette her...

Styrer unna sofafasong
Å oppnå det mye omntalte merke, det vil si å komme i mål innenfor en tid bestemt av gjennomsnittet til de fem beste i klassen med et tillegg på 25 prosent, er ikke det viktigste.

- Jeg lever høyt på det ene jeg fikk på sykkel i 1999 eller 2000.

Målet om å gjennomføre Birken satte han seg for første gang i 1998.

- Jeg begynte å trene fordi jeg hadde en rygg som kranglet, og lurte på hva jeg skulle bruke mitt nye skal til. Da en kamerat ville ha meg med på rennet så jeg ja, senere ville han ha meg med på en lang sykkeltur også, noe som etterhvert førte til Birkebeinerrittet, forteller han.

Som travelt opptatt advokat har han i perioder måttet nedprioritere trening, men da han tok helt pause et par år oppdaget han raskt at ryggen ble dårligere, samtidig som han fikk litt «sofafasong» på kroppen.

- Jeg fant da ut at jeg ville ha som målsetting å holde meg i den formen som trengs for å trives, forteller han.

Det innebærer blant annet å kunne gjennomføre Birken.

Kryper hjem
Selv om han nå trener jevnlig,

er det ikke alltid praktisk mulig å fylle hver eneste uke med planlagte treningsøkter.

- Den selvdisiplinen blir for dårlig, ler han, og forklarer at han derfor sørger for å ha en skikkelig oppkjøringsfase foran hvert ritt og renn.

Det pleier å bringe ham «back on track» som han sier. Til gjengjeld er det ikke akkurat kosetrening som står på programmet disse ukene.

- Nei, jeg driver med en treningsform som kanskje ikke passer for alle, jeg tyner meg selv på trening, da er det full pinne og så kryper jeg hjem...

Les også:- Bortkastet å trene veldig mye

Raser mot Birken-løype

560 mill. kr over fjellet

Les flere treningssaker på DN Aktiv (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form og bli medlem av Flytsonen