- Jeg har ikke gått på ski siden jeg var 13-14 år, påstår 26 år gamle Espen Hatlevoll. Lørdag må Rosenborg - supporten likevel til pers. Iført Molde-drakt, og på nyinnkjøpte ski, starter Hatlevoll i aller siste pulje i Birkebeinerrennet.

- Det er bare om å gjøre å komme seg til mål, sier Hatlevoll, som er forberedt på en smertefull ferd over fjellet.

Seedet bakover
Studenten fra Trondheim er ikke den eneste som har havnet i Birken etter et veddemål. Hatlevoll og medstudent Lasse Vikhagen Gjeitnes, forøvrig bror til landslagsløper Kari Vikhagen Gjeitnes, veddet om hvorvidt serievinneren i fotball ifjor ville bli Rosenborg eller Molde. Vant Rosenborg skulle Gjeitnes gå Birken på stumpeski. Stakk Molde av med serien lovet Hatlevoll å gjennomføre distansen iført Molde-drakt. Om han er klar, er han ikke helt sikker på.

- Jeg har iallfall kjøpt meg ski...

Veddemålets vinner, som egentlig skulle gå i pulje seks, har søkt arrangørene om å få gå som kameratens ledsager og er trolig den eneste renn-deltakerne som har seedet seg 22 puljer bakover.

Sverige-versus Norge
I storbanken Nordea kjøpte en selvsikker svenske seg ski i 2012. Nå er Christoffer Palm Lundberg overbevist om at han skal slå sin 10 år eldre kollega Anders Berg i årets Birkebeinerrenn.

- Vi har veddet litt cash, men dette går mest på stoltheten, sier Lundberg om det forestående oppgjøret mellom Norge og Sverige.

Har du gått Birken før?

- Nei, men jeg gikk to skiturer i 2012. Det gikk til helvete. Men i år har jeg gått en del mer.

Lundberg understreker at han i likhet med mange andre i sin bransje er et konkurransemenneske, og at forskjellen på seier og tap sitter i hodet.

- Anders er jo «født med ski på bena». Tenk om han blir knust av en svenske!

 

Kollega Anders, som slo Lundberg da han ga opp under en fight på 60-metere`n på Bislet stadion ifjor, avslører at svensken i forberedelsene har brukt store beløp på PT og også gått på skikurs.

- Han prøver å fremstille det som han er fra Jamaica, men han er fra Sverige.

Hvordan skal en som ga opp 60-meter`n greie Birken?

- He,he. Han ga seg fordi jeg lå ti meter foran ham før mål. Jeg får ta ham på teknikken.

Blir ihuga Birkebeinere
Rune Bergsodden, som har vært daglig leder for Birkebeinerrennet i flere år, ligger det nok en del veddemål bak flere av påmeldingene.

- Mange veddemål er nok kommet istand under en hyggelig fest, der man kanskje ble litt revet med av stemningen, ler han. At en fysisk utfordring som Birken havner i potten, er ofte nærliggende, tror han.

- Det handler ofte om å ta utfordringen. Å klare gjennomføringen er gjerne utgangspunktet.

Han ser samtidig at mange av dem som debuterer som følge av et veddemål ofte blir bitt av basillen.

- Fordi man må melde seg på så lang tid i forveien har man god til forberedelsene. Det er kanskje lenge siden man var i sitt livs form, man har noen kilo for mye og gjennomfører på 7-8 timer. Så finner man ut at søren heller, dette var jo ganske kult! Nå skal jeg begynne å trene på alvor. Mange ender som trippeldeltakere og ihuga Birkebeinere.

Les flere saker på DN Aktiv

Kom i form til Birken: - Det må trenes steintøft nå

Kom i form til Birken: - Oppsøk konkurranser

Dette er landslagets intensive VM-økt

Sju øvelser for sterke ben (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.