Hvis den svenske riksdagen får det som de vil, må norske jegere fra 2015 dra på svenskejakt med svensk guide. Norges jeger og fiskerforbund (NJFF) mener det nesten er en fornærmelse.

- Ja det er som å si at utlendinger ikke får jakte i svenske fjell, sier Espen Farstad i NJFF.

Bakgrunnen er at svenske jegere skal ha førsteprioritet i terrenget. De siste årene tror Farstad en del svenske jegere har følt seg fordrevet fra sitt eget land.

Flere stygge episoder
- Det har vært veldig mye konflikt. Mange svensker har nok følt seg invadert av oss oljestinne nordmenn med store svarte Landrovere og som slipper seks settere ut i rypeterrenget. Dette er selvfølgelig satt på spissen, men vi vet om mange episoder der nordmenn har tatt seg litt for godt til rette.

To eksempler.

I 2005 ble fem norske jegere, deriblant en politimann, jaget fra et jaktområde i Nord-Sverige etter å ha skutt 269 ryper i et område som var stengt for jakt. I løpet av fire dager skjøt mennene 141 ryper mer enn de hadde lov til. Dagskvoten var åtte ryper per jeger. Les mer her.

I 2009 hadde to norske jegere med seg så mye utstyr at det krevdes to helikoptre til transporten. De hadde ikke drevet med noen form for rovjakt, men brøt andre regler. De hadde blant annet to telt med seg, der det ene bare ble brukt til matlaging. Totalt hadde de med seg 23 kvadratmater telt (18 kvm er grensen ved jakt) I tillegg besto utrustningen av strømaggregat, 250 liter drivstoff, dusj i teltet og ventilator i telttaket. Les mer her .

- Noen oppfører seg selvfølgelig som skikkelig drittsekker. Men disse er i mindretall. Ofte er det jegere som også oppfører seg slik i Norge, sier Farstad som skjønner at svenskene vil innføre restriksjoner for å dempe jakttrykket.

- Men vi håper det blir gjort på en annen måte, påpeker han.

Føler oss presset vekk
Den svenske småviltjakten starter 25.august og det er de siste 15-20 årene vært mange nordmenn som ser frem til to jaktpremierer. Deriblant Per Erik Kristiansen fra Salangen i Troms. I over ti år har han og kameratgjengen jaktet rype den siste helgen i august like nord for Kiruna. Om et par år kan det bli slutt på dette.

- Det er trist at enkeltepisoder med norske jegere skal gå ut over alle. Vi føler vi blir presset ut av svenskefjellet, sier Per Erik Kristiansen til DN.

- Svenskejakten er et høydepunkt. Det er helt urimelig at vi ikke skal få jakte der.

Fisker gratis
Samtidig påpeker han at utlendinger fritt får fiske i norske fjorder og elver.

- Hvert år stoppes det jo svenske fiskere på grensen som har bil med henger full av fileter. Å fiske i fjorden er også gratis. De kan også jakte i Norge.

Også i 2006 ble det innført begrensninger for utenlandske jegere i Sverige. Men den gang satte EU foten ned på bakgrunn av reglene om fri flyt av varer og tjenester. Det svenske jegerforbundet hevder det ble en ukontrollert strøm av jegere fra Norge etter at reglene ble opphevet.

Saken har gått så lang at Riksdagen allerede har bedt den svenske regjeringen om å behandle forslaget om nye særregler for svenske jegeres tilgang til jakt i sitt hjemland.

Dersom det går slik det ligger an til nå, må utlendinger ha følge med en svensk jaktguide eller jeger for å jakte i Sverige.

- Skal vi starte å sende en norsk fiskeguide ut i alle båter i fjorden da. Dette er tullete, mer Kristensen.

Svenskene har allerede kvotert ut de ulike jaktområdene. Det selges et bestemt antall kort i ulike områder, og sånn mener Kristensen de regulerer jakta allerede.

"Hemskt" mange nordmenn
Hans Geibrink er jaktkonsulent i det svenske jägerforbundet. Han bekrefter at enkelthendelser med grådige norske jegere har vært et samtaleemnet i mange år, men sier samtidig det overhodet ikke er derfor forbundet nå ønsker nye regler.

- Det er fortrinnsvis for å sikre svenske jegere sitt eget terreng på statlig grunn. Vi har ulike jakttradisjoner i våre land, og i enkeltområder i Sverige kommer det "hemskt" mange norske jegere. Dette går selvfølgelig utover svenskene, sier Geibrink.

Forslaget blir ikke ferdigutredet av den svenske regjeringen før desember 2014. En eventuell lovendring blir ikke innført før 2015-2016.

Geibrink vet mange norske jegere har jaktete i samme område i 15-20 år, og nærmest ser på det svenske terrenget som sitt eget.

- Det er jo komplisert dette. Samtidig som vi ønsker å gi våre jegere fortrinnsrett så er det ofte slik at nordmenn bor nærmere de svenske fjellene enn det svenskene selv gjør. Mye jakt er knyttet til grensetraktene, sier han.

Les mer om årets småviltjakt:

Slik sikrer Bjørn Dæhlie seg godt jaktterreng

Spår krakk i rypebestanden (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.