- Jeg har sett flere store kull i området jeg jakter skogsfugl, sier Bjørn Dæhlie til DN Aktiv.

Han er svært ivrig jeger og bruker mye tid i skog og mark hver høst. I år er det spådd nærmest krakk i rypebestanden og lite skogsfugl. Smågnagere gjør at predatorer må endre meny og øverst på lista står fugleegg og kyllinger. En rev kan utradere flere kull med fugl. Dæhlie prøver å få bort overskudd av rev, mår og andre predatorer i sitt eget jaktterreng.

Predatorjakt
- Man må investere for å høste. Problemet er at det kun er oss fullblods ivrige jegergutter som bruker tid på predatorjakt. Det er ingen tvil om av en jevnt over god fuglebestand er avhengig av at det drives mer systematisk jakt etter rev, mår, ravn, røyskatt og andre predatorer, sier Dæhlie som selv bruker en god del tid på dette vinterstid.

Selv kan han ikke huske sist han opplevde svært dårlig jakt i skogsfuglområdet han ”passer på”. Slikt arbeid gir resultater. Men man må ta det på alvor.

- Bestanden svinger uansett, men man har mulighet til å være med å holde den noenlunde oppe. Jeg synes jo også det er spennende å drive revejakt.

Innfør skuddpremier
I gamle jaktjournaler har Dæhlie lest hvordan man i gamle dager drev mer systematisk jakt etter predatorer.

- Jeg leste blant annet om en som jaktet rype rundt området Myklebysjøen på tidlig 1900-tallet. Der hadde han etter jakten notert 600 ryper, x antall rev og x antall mår. Poenget er at man må vie denne jaktformen litt tid og gjøre det ordentlig. Det har man gjort før. Innfør skuddpremier på enkeltarter for eksempel.

Dæhlie dropper rypejakt i år. Han har fått ”redselsfulle” meldinger fra både Norge og Sverige.

- Skogsfuglen har nok lettere for å overleve. Det var en skikkelig kuldeperiode helt i starten av juni i år flere steder. Det tok nok livet av nyklekte kyllinger.

Redd rypa-aksjonen
Flere har skjønt at jegerne faktisk kan bidra med å beskatte andre viltarter, også for å få ned predasjonstrykket på rypa. I Telemark har grunneiere og Seljord Jeger og Fiskerlag gått sammen om en aksjon for å beskatte rev og ravn hardere i Lifjellområdet: .

- Vi ser mer ravn enn rype. Slik vil vi ikke ha det, sier leder Kjell-Gunnar Tveitan i Seljord JFLs jaktutvalg.

I lengre tid har det vært skuddpremie på rødrev, ravn og røyskatt. 200 kroner per felte vilt.

- Men jeg kan ikke huske sist vi betalte ut en slik premie. Folk må ut å jakte hvis vi skal få ned ravnebestanden. Av årets rypekyllinger overlever kun omtrent 30 prosent til neste år. Av voksenfugl overlever cirka halvparten. Jakt har nok stor betydning, men de verste jegerne er rev og ravn, sier han.

I tillegg håper han det blir slutt på vinterjakten i området.

- Jeg er tilhenger av å avslutte rypejakten 23.desember. Til vinteren er rypene blitt større og har bedre sjanse til å overleve. Å skyte ryper da går mer utover bestanden enn å skyte ryper om høsten, sier han.



Mer om årets småviltjakt:

Spår krakk i rypebestanden

Les flere saker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.