Om du har en stor utfordring som må løses på jobb, bør du si til sjefen at du tar deg en sykkeltur. Forskningen viser nemlig at en enkel treningsøkt kan øke kreativiteten og evnen til problemløsning.

Det kommer frem av studien som er publisert i Frontiers in Human Neuroscience.

Mange har kanskje opplevd et få et «aha-øyeblikk» med en glimrende idé ti minutter ut i treningsturen. Nå får dette fenomenet støtte i forskning gjennomført ved University of Leiden i Nederland.

Resultatene i studien viste at mosjonister utførte problemløsningsoppgaver bedre når de gjennomførte en kort treningsøkt.

Lite trente ble mindre kreative
Studiene involverte 96 personer, halvparten var inaktive, mens den andre halvparten hadde trent minst tre ganger i uken de siste to årene. Halvparten av hver gruppe gjorde to forskjellige mentale oppgaver mens de var i ro, mens de andre gjorde oppgaven mens de syklet på en ergometersykkel.

Totalt sett gjorde mosjonistene det bedre enn de som ikke var aktive.

Den inaktive gruppen utførte oppgavene dårligere når de syklet enn når de var i ro. Forskerne spekulerer i at den uvante aktiviteten er stor nok påkjenning for hjernen til at det svekker konsentrasjonen.

Kortvarig kreativ «boost»
Men denne virkningen er kun kortvarig, ifølge studien. Så det er bare å si fra til sjefen at du må ut på hyppige treningsturer.

- Forbedringen i kognitiv kontroll etter trening er så kortvarig at de positive effektene gjelder kun under eller rett etter aktivitet, skriver forskerne.

Les flere saker på DN Aktiv

Kroppens forsvar kan skades av vitaminpiller

Høyt utdannede går mest på ski

Stillesittende jobb en helserisiko (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.