– Uten deg hadde ikke dette gått bra i det hele tatt, sier Terje Størset (41).

Godt trent
Han har trent nesten daglig de siste fem-seks årene, og konkurrert mye, blant annet i Norseman i 2010.

To måneder etter dramaet i Marcialonga møter han sin redningsmann Arne Kolstad (53) igjen.

De snakker om tilfeldighetene som reddet livet hans, og ønske om å gå en skikkelig lang skitur sammen neste vinter.

Arne Kolstad – kreftlege og forsker ved Radiumhospitalet – skulle egentlig ikke vært i den norditalienske byen i det hele tatt den siste helgen i januar.

– Jeg skulle ikke gå, men fikk tilbud om en ledig plass i siste liten. Det er rart å tenke på i dag, sier Kolstad, som har gått Birkebeinerrennet 14 ganger og konkurrerer på ski, sykkel og løp.

I samme pulje
Arne Kolstad og Terje Størset startet i samme pulje. De kjente ikke hverandre før. 12 år yngre Størset hadde litt større fart og lå noen minutter foran.

– På toppen av den siste bakken - 500 meter før mål - kom en bekjent løpende mot meg og fortalte at det var behov for lege. Jeg fant Terje livløs, og uten puls. Han var blå i huden og på leppene, så det hastet veldig. Noen tilskuere hadde gjort litt førstehjelp før jeg kom, uten å lykkes. Jeg overtok og satte i gang med hjertekompresjon, mens en kvinnelig tilskuer gjorde munn-mot-munn, forteller Kolstad.

Etter cirka to minutter fikk han Størsets hjertet i gang igjen. Men nye problemer oppsto:

Fikk kramper
– Terje hadde nedsatt bevissthet. Så fikk han kramper, trolig på grunn av oksygenmangel. Vi strevde veldig med å holde munnen hans åpen, og det gikk hele 25 minutter før det kom medisinsk personell. Da de overtok, tok jeg på meg skiene igjen og ruslet i mål. Jeg så at det sto Team Oslo Sportslager på drakten hans, men visste ikke noe mer da, forteller Kolstad.

Legen ble klappet inn på oppløpet av tilskuere som hadde fått med seg dramaet. Så måtte han ha en stund for seg selv for å samle seg etter både den fysiske og mentale kraftanstrengelsen

Hjemme i Norge skrev han rapport, og anbefalte full utredning.

Terje Størset, som jobber ved Oslo Sportslager, husker ikke noe etter de første 15 kilometerne av rennet.

– Noen fortalte at jeg sjanglet forbi en drikkestasjon noen kilometer før mål, så det var ikke bra.

Ringte Riksen
To dager etter våknet han på sykehuset i Trento.

– Samboeren min var der. Legene trodde jeg hadde fått et epileptisk anfall, og hadde ikke en gang fått med seg rapporten fra Arne der han omtaler hjertestans.

Så ble Størset sendt til Ahus. Legene fant ikke noe, og hadde ingen informasjon om hjerteproblemer. Etter tre dager ble han sendt hjem, men helgen etter fikk han smerter i brystet igjen.

– Da vi møttes to-tre uker senere fortalte Terje om plagene. Jeg reagerte og ringte en kollega på Rikshospitalet for å få ham utredet, sier Arne Kolstad.

Hjerteinfarkt
Tre dager før legetimen var Terje Størset i farens 70-årsdag i Trøndelag. Da hugg smertene til med full kraft, og den spreke 41-åringen ble kjørt til St Olav i Trondheim

– Jeg hadde fått et mildt hjerteinfarkt, og ble bypassoperert. Endelig fikk jeg ordentlige svar, og konstatert en hjertefeil som gjør at jeg ikke får nok blod til hjertet, forteller 41-åringen.

Siden i høst har han kjent at det noen ganger knyter seg i brystet og nedre del av halsen–typiske tegn på anginasmerter.

– Utrolig godt at alt dette endte bra, konstaterer Arne Kolstad.

Les også: Vant over døden

Knakk ribben
Han tok i så hardt under kompresjonene at han knakk noen ribben på sin landsmann. Størset hadde vond i ribbena i fire uker etterpå, men klager ikke akkurat på det.

– Hjertekompresjoner er prioritet nummer en i slik situasjon, og du må ta ordentlig i, poengterer Kolstad.

Legen og pasienten skal konkurrere igjen–kanskje også i samme pulje i Marcialonga. Arne Kolstad brukte cirka 30 minutter på livredningen, og mistet den gode puljeplassen sin.

– Jeg søkte om å beholde plassen for neste år ut fra normal tid, og de aksepterte det. Og så skal Terje og jeg ha en lang og fin skitur sammen i rolig tempo til vinteren. Vi er hjertevenner, vi nå, sier Arne Kolstad.

– Ja, helt fantastisk. Jeg hadde ikke sittet her i dag uten deg. Heller ikke hvis du hadde gått raskere en meg, smiler Terje Størset.

Han er evig takknemlig og har avgitt et løfte:

– Jeg kommer aldri til å gå rett forbi noen som ligger rett ut i skiløypa.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Løper for harde livet

Test din nye makspuls på 1-2-3

- Intervall best for hjertet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktivklubb