Den internasjonalt mest brukte metoden for å beregne makspuls har vært slik: 220 minus alder.

Forskere ved NTNI har utviklet en ny formel som de mener er mye mer nøyaktig. Da tar du utgangspunkt i tallet 211. Så tar du din alder og multipliserer med 0,64, og trekker dette fra 211.

Fra 170 til 179
Forskjellen mellom de to formlene er betydelig: en person som er 50 år vil med den tradisjonelle metoden få en makspuls på 170 (altså: 220 - 50). Med den nye formelen vil makspulsen bli beregnet 179 slag i minuttet.

- Den gamle metoden tar utgangspunkt i at pulsen faller med ett slag per år, men vi mener dette er alt for unøyaktig. Korrekt makspuls er viktig for blant annet å oppdage hjerte- og karsyksdom, sier postdoktor Trine Karlsen, forsker ved K.G. Jebsen - Senter for hjertetrening ved det medisinske fakultet, NTNU.

Les: - O2-opptaket er uinteressant

"Den oppdaterte formelen er av stor klinisk relevans fordi maksimal hjertefrekvens brukes for å diagnostisere hjerte-karsykdom. Den kjente "220-alder"-formelen undervurderer makspulsen f.o.m. 30-40-årsalderen og dette fører til falske negativer og mulig friskmelding av personer med iskemisk hjertesykdom" skriver forskerne på sin egen hjemmeside.

Ta testen!
De har gjennomgått data fra 3320 friske voksne fra Hunt (Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag), og publiserte nylig sin studie i Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports.

Les mer om den nye formelen her

Nå har NTNU-forskerne lagt ut en kalkulator - med den nye formelen - på sin hjemmeside.

Legg inn kjønn,alder, høyde og vekt, så beregner programmet din makspulsLes flere treningssaker på DN Aktiv

Løper for harde livet

Hektet på høy puls

- Intervall best for hjertet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktivklubb