- Vi starter med å jogge litt, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen, landslagsløper i langrenn og en av flere idrettsstjerner som vil vise unge jenter at det er gøy å være aktiv.

Fem jenter i 12 14-årsalderen passer på å få med seg hvert ord av det langrennsidolet sier. Gjennom nettsiden Girlsguts.no har de meldt seg på en treningsøkt kalt Tjohei med Astrid , en økt som skal starte med løping på smale skogsstier og ende med fartslek og stafetter på sletta ved Sognsvann.

Bronsevinneren i lagsprint fra årets VM stiller med rød genser og flette i håret. Økten med Girlsguts er ren idealisme, og skal være et lavterskeltilbud til alle som ønsker å prøve seg.

- Nå gikk jo alle her på langrenn, det er vel naturlig, men mange av dem spilte håndball og fotball i tillegg, sier Jacobsen, som håper jentene vil dra med seg flere etterhvert.

- Vi kommer ikke til å drive med 5x4 minutters intervaller oppi her, lyder det beroligende før hun og jentene forsvinner på grusveien.

 

Nettsamfunn
Alle jenter som melder seg inn i nettsamfunnet Girlsguts.no er invitert. Deltagelsen er gratis. Man kan også velge å delta på eventer som sjøleir med Anniken Murstad, snowboard på Stryn med Helene Olafsen eller være med på Ekstremsportveko på Voss. Profiler som Hedda Berntsen, Cecile Skog, Sara Nordenstam. Kari Traa og Rachel Nordtømme, for å nevne noen, skal også bidra i nettverket.

Det er bare å melde seg på, oppfordrer Stine Lise Hattestad Bratsberg, OL-vinner i fristil og en av hjernene bak Girslguts.no. Forrige helg sto 60 deltagere på brygga i Sandvika og ytterligere 30 på venteliste for å få med seg sjøaktiviteter og bademoter på Tomm Murstads sjøleir. Tanken bak Girlsguts er å få tenåringsjentene i aktivitet, både de som allerede driver med idrett og de som kanskje hittil bare har stått og sett på.

- Satt på spissen kan man si at klarer vi å holde jentene i aktivitet lenger, kan vi spare Norge for helseutgifter i fremtiden, sier Hattestad Bratsberg.

Hjelp fra Innovasjon Norge
Hun har investert penger i prosjektet, men i tillegg har Girlsguts fått 200.000 fra Innovasjon Norge og gratis hjelp fra it-selskapet Neovada.

- Prosjektet er egentlig en politisk sak, sier Hattestad Bratsberg, som mener idretten i altfor liten grad har greid å fange opp jentene som kanskje først og fremst ønsker enkle uorganiserte aktiviteter i tenårene.

- Fra 13-årsalderen er frafallet av jenter innen idretten stort. Mange står i stedet og ser på når guttene spiller fotball, eller de sitter i sofaen med en Mac eller pc, sier Girlsguts-sjefen.

 

Vil ha med flere
På Sognsvann går treningstimen med Astrid Uhrenholdt Jacobsen mot slutten. Våte joggesko, oppskrapte legger og røde kinn preger jentene når de etter avsluttet stafett tøyer ut i det fuktige gresset.

- Er det noen som har noen spørsmål, lurer Jacobsen, og svarer så godt hun kan.

Kan vi møtes til vinteren å gå på ski også, lurer de.

- Det kan godt hende, svarer skistjernen, som samtidig ber dem dra med seg enda flere jenter neste gang. Gjerne noen fra håndball eller fotballmiljøet også.

Ingen av idrettsprofilene i nettverket får betalt for å dra med seg jenter på trening.

- Ikke i kroner og øre, nei, sier Jacobsen.

Tiden hun bruker på jentetreningene kommer i tillegg til studier og egentrening, og veier neppe tungt i landslagsløperens treningsdagbok. Hun synes likevel at jentene var usedvanlig spreke.

- Jeg har ikke hvilepuls når jeg løper med disse jentene!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

- Trenes alt for lite i lagidretter

Hoppet av treningsjaget

Kom i form med DN Aktiv klubb