– I år er tettheten av ryper halvert siden i fjor, sier Håkon Solvang ved Høgskolen i Hedmark (HIHM) til NRK.

Han har de siste fem årene koordinert lærestedets landsomfattende rypeforvaltningsprosjekt, som går ut på å beregne tettheten av ryper og klekking av kyllinger. Årets kull er magrere enn i fjor, mens de kyllingene som klekkes er små.

Sein snøsmelting og dårlig vær kan ha påvirket klekkingen. Men også fjorårets store lemenbestand kan ha påvirket rypetettheten.

Norges fjellstyresamband opplyser at rypene er fredet for jakt i flere områder i høst, mens kvoten er sterkt redusert andre steder. Jakta er avlyst i blant annet Vestre Slidre i Valdres, Eidfjord på Hardangervidda og det private jaktterrenget Hummulfjell i Nord-Østerdalen.

– Rypetellingene burde ha vist 15 ryper per kvadratkilometer for at det skulle vært et godt jaktår. I år er det bare to ryper per kvadratkilometer, forklarer Terje Sandberg, som leder sameiet.

Etter flere år med nedgang har rypejakta vært i bedring de to siste årene. I jaktåret 2011/2012 ble det felt 230.000 ryper, en oppgang på 18 prosent sammenlignet med året før. Solvang ved HIHM beroliger jegerne med at svingningene i bestanden er naturlige.

– Nå er vi tilbake på det nivået vi hadde for en to-tre år siden. Så om et par år kan det hende det er mye rype i fjellet igjen, beroliger Solvang.



Slik sikrer Bjørn Dæhlie seg godt jaktterreng

Nå vil svenskene stoppe norske rypejegere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.