Hvis du løper jevnlig og ønsker merkbar fremgang, anbefaler de fleste å skille mellom rolig og hard trening. "Grauttrening" - eller halvhardt - bør man unngå, mener langdistanseløper Sindre Buraas.

- Problemet med å trene slik er at man ikke klarer å dra på når man virkelig vil - altså i konkurranser. Halvhardt på trening blir halvhardt i konkurranser. Man holder ut mange timer, men det hjelper vel ikke når man ikke har tempo i kroppen, sier Buraas.

Styrer intensitet
Selv har han alltid trent etter denne huskeregelen:

-Når jeg trener rolig så tenker jeg minutter, under hard trening tenker jeg kilometer.

- På lav intensitet liker jeg å bruke tid, og er ikke opptatt av fart i det hele tatt. Jeg stresser aldri med at jeg skal klare å løpe langt eller komme meg gjennom en runde. Mange er oppatt av å kunne loggføre et visst antall kilometer i treningsdagboken, og det er lett å øke tempoet litt for å få med seg noen kilometer ekstra.

Når pulsen skal opp, handler mye om å løpe langt fort. Da regner Buraas i kilometer.

- Jeg etterstreber jo å kunne løpe flest mulig kilometer med høy intensitet. For å klare det må rolige turer være ekstremt rolige.

Del økt i to
Det er hard trening som får deg i bedre form. Men du må være klar for det, påpeker han.

- Løper man et par ganger i uken så ville jeg ikke tenkt så mye på intensitetsstyring. Men jeg anbefaler ikke å løpe halvhardt. Løp første halvdel av turen kjemperolig, og siste halvdel knallhardt. Det gir resultater.

Les flere saker på DN Aktiv

Kenyanerne gir blaffen i 4x4 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.