- Den typiske kenyanske treningsøkten er en progressiv langtur på 16-18 kilometer, sier Sindre Buraas (22) til DN Aktiv.

Han er en av Norges beste langdistanseløpere og har de siste fire årene oppholdt seg mye i Kenya for å snappe opp treningstips fra verdens beste løpere. 22-åringen har forandret treningsfilosofien, og blitt et av Europas største talenter.

 

- Nå trener jeg mye mengde på mellomhard intensitet og harde langkjøringer. Jeg har kuttet ned på intervalltreningen, det viktigste er å løpe på høy intensitet sammenhengende. Du tar ikke pauser i konkurranser, sier Vidar-løperen til DN Aktiv.

Han mener kenyanerne regelrett blåser i tradisjonell 4x4-trening.

- Sånne intervaller har de ikke hørt om en gang, sier Buraas.

 

Som tidligere britisk koloni (1920-1963) har løpetalentene i Kenya snappet opp mye av den gamle britiske treningsfilosofien med store mengder rundt den anaerobe terskel - harde langturer på godt norsk.

- Der vi er på samling er det et kjempemiljø for løping. Hver mandag morgen møtes en gjeng lokale løpere kvart på seks om morgenen. De liker fellesøkter. Gjerne 80-100 stiller opp, og løper en runde på 18,5 kilometer. De starter rolig og øker farten underveis. Ofte møtes andre vel så store løpegjenger og det kan være flere hundre som til slutt løper sammen, sier 22-åringen.

Selv har han vært med på en slik økt.

- De liker ikke å bli slått av hvite. Tempoet var derfor relativt høyt, sier Buraas.

 

Han mener mosjonister også kan dra nytte av den kenyanske måten å tenke trening på.

- Glem intervall, men løp sammenhengende 60 minutter i stedet. Start rolig og øk farten underveis. Det beste tipset jeg kan gi er at man ikke skal ta i mer enn at man vil ut å løpe igjen et par dager senere. Da kommer resultatene etter hvert.

- Intervalltrening er ikke så naturlig som vi tror hjemme i Norge, legger Buraas til.

Selv om kenyanerne trener mye og hardt, og holder et tempo ingen i verden klarer å følge, har de mye å ta igjen på den ernæringsmessige biten.

- De spiser ugali (maismel) stort sett hvert eneste måltid. Maten er høy på kcal men har lite fett. I tillegg drikker de mye sukker i teen etter treningsøkter, sier Buraas som er svært imponert over hvor dedikerte mange er til løpingen.

 

De kommer fra store familier med dårlig råd. De ser at løpere som får gjennombrudd ute i Europa tjener gode penger. Det er motivasjonen for de fleste til å trene mye og springe fort.

- Å tjene 100-200 000 kroner i premiepenger i løpet noen sesonger betyr ekstremt mye. Som kenyaner er man sikret resten av livet med slike summer.

Denne motivasjonen må europeere lete lenge etter.

- Vi må finne andre måter å motivere oss på. For meg er det veldig inspirerende å være i Kenya. Mens vi i Norge har én løper som har løpt under OL-kravet i maraton (2.15) er det over 270 som har klart det i Kenya. Det sier litt om treningskulturen.



Sindre Buraas (22)
Friidrettsutøver og motbakkeløper
Tidligere juniorverdensmester i motbakkeløp (2008)

Personlige rekorder:

1500 meter 3:42,20

3000 meter 8:00,20

5000 meter 13:28,07

10000 meter 28:56,46

3000 meter hinder 9:13,26



Les flere treningssaker på DN Aktiv

- Bedre effekt med musikk under trening

Derfor er du en svettepels

Drakamp om 4X4 og langkjøring (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.