To muskuløse armer strekkes opp mot taket på besøksrommet i Kristiansand fengsel. Erling Havnå (54) puster tungt ut gjennom nesen. Så bøyer han den brede overkroppen ned mot fotsålene og strekker ut ryggsøylen.

Han er i ferd med å gjennomføre sin første solhilsen, en av de mest elementære øvelsene i yoga.

– Jeg gruer meg til jeg den dagen slipper ut av fengselet. Livet på utesiden er så mye vanskeligere enn hverdagen her inne. Kanskje yoga kan gi meg en indre ro til å takle alt kaoset som venter der ute, sier Havnå og lar kroppen synker ned i en krigerposisjon.

Anstrengelsene får blodårene til å kveile seg under huden hans. Det knekker i knærne, han har visst problemer med menisken.

«Hjelpemiddel»
Erling Havnå er mest kjent som «Sleggemannen» fra NOKAS. Han er også tobarnsfar, europamester i kickboksing i 1980 og Norges høyest rangerte kickbokser gjennom tidene. I 2006 ble han dømt til 16 års fengsel for NOKAS-ranet i Stavanger og ransforsøket på Postens Brevsenter i Oslo.

Havnå forsøkte å slå inn bakruten i NOKAS-bygningen med slegge. Men vinduet var hardere enn ranerne trodde og de avfyrte 113 skudd for å knuse glasset. Havnå sier han bare har sporadisk kontakt med andre i NOKAS-gjengen og ikke aner hvor resten av utbyttet på 50 millioner er.

 

Nå sitter han på en syv kvadratmeter stor celle i Kristiansand fengsel med seng, skrivebord, bokhylle, toalett og tv. Havnå velger å tilbringe dagene i isolasjon. Han trener to og en halv time daglig, leser bøker og hører på P2.

Endre livsstil
– Jeg har ikke problemer med de andre innsatte, men etter så mange år er det lett å bli spist opp av systemet. Du vasser i dumskap og idioti, jeg orker ikke forholde meg til det lenger, sier Havnå.

Han tror yoga kan være et hjelpemiddel for de innsatte til å endre livsstil.

– Mange ligger på sengen og ser på tv stort sette hele dagen. De overspiser, trener ikke og lar seg selv mentalt forfalle. Problemet skyldes delvis at de ikke har tro på seg selv, de har endt opp her fordi de er «tapere» som ikke har fått til livene sine utenfor murene. Jeg tror yoga kan hjelpe dem til å få en bedre mestringsfølelse, sier han og legger til:

– Det betyr ikke at jeg tror yoga alene får folk til å sprette ut av kriminelle miljøer, det er mer et hjelpemiddel som kan bidra til å snu en negativ mental og fysisk utvikling, sier Havnå.

Var selv smågangster
Instruktør og initiativtager Alexander Medin (42) bak senteret Puro Yoga har undervist yoga rundt om i verden i femten år. Ideen om å innføre «Prison Yoga» til Norge fikk han under en inspirasjonsreise i USA.

– Jeg vant NM i boksing da jeg var yngre, og var en smågangster som hang i feil miljøer. For meg har yoga vært et viktig middel for å finne min indre styrke og kvitte meg med spenninger og aggresjon. Nå vil jeg gi noe tilbake og hjelpe andre til å leve et verdig liv, sier Medin.

Han kjenner Erling Havnå fra gammelt av fordi de begge tilhørte det samme boksemiljøet. Fredag arrangerer Medin en paneldebatt på Puro Yoga-senteret i Oslo med blant annet den amerikanske yogalæreren Jamie Fox, tidligere politisjef i Oslo Leif A Lier og fagpersonell ved Ringerike-, Kristiansand- og Ullersmo fengsel.

Nytt prosjekt?
Medin ønsker å starte prosjektet på frivillig basis, men håper på sikt å få støtte fra Kriminalomsorgen til yogatreningen.

– Det hadde vært spennende å instruere en liten gjeng med landets mest hardkokte kriminelle for å se hvilken effekt yogatrening kan gi, sier Medin.

Med på laget har han blant annet fått med seg Bente Abel, fritidsleder ved Ringerike fengsel og James Fox, grunnlegger og direktør for organisasjonen Prison Yoga. Den amerikanske yogalæreren utviklet et eget Yoga-opplegg i fengselet St Quentin State Prison, der han de siste ti årene har hjulpet USAs tyngst kriminelle til å rehabilitere seg.

Nå skal han drive work shops i fengsler i flere av landets fengsler.

– Når livet kretser rundt vold og kriminalitet, er det liten sjanse for forbedring. Yoga hjelper deg til å bli kjent med dine indre mønstre og lærer deg å kontrollere dine impulser. På den måten får du bedre kontroll på utagerende handlinger, sier Fox.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

<b>Treningen du bare MÅ ha</b>

<b>Sjekk hvilepulsen - det kan forlenge livet ditt</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.Kom i form med DN Aktivklubb