"The Compendium of Physical Activities" er en større studie utført av The International Life Sciences Institute der man prøver å angi energiforbruket under ulike typer fysisk aktivitet.

Studien gir grunnlag for nasjonale og internasjonale helseråd knyttet til fysisk aktivitet.

Aktivitet vs Hvile
- Metabolsk ekvivalent (MET) er en relativ verdi som sier noe om hvor mange ganger du øker hvilestoffskiftet ditt under ulike aktiviteter, forklarer Truls Raastad, professor i idrettsfysiologi ved Norges idrettshøgskole.

Når det for eksempel står at volleyball har en MET på 8, betyr det at du øker forbrenningen åtte ganger under aktiviteten i forhold til den forbrenningen du har under hvile.

- MET-verdier er en enkel måte å sammenligne energiforbruk ved ulike aktiviteter, og man kan dermed også vurdere påvirkningen av ulike aktiviteter på fysisk helse, sier Raastad.

De er derfor ofte brukt som grunnlag når helsemyndighetene kommer med sine anbefalinger. Men hvordan måles de?

 

- Det vanlige er å måle O2 opptaket under de aerobe aktivitetene. Det er derimot vanskeligere å måle energiforbruk ved de anaerobe aktivitetene. Det er en mer komplisert utregning av energiforbruk, forklarer Raastad.

Formen avgjør mye
MET-verdiene er mest pålitelige der intensiteten er spesifisert som en absolutt intensitet, som løping i x ant. km/t eller sykling i antall watt.

- Årsaken er at den fysiske formen har har svært mye å si for hvor mye du forbrenner ved en aktivitet hvis intensiteten oppgis som en relativ intensitet (f.eks. moderat løping eller moderat sykling). En trent person som løper med «moderat intensitet» vil løpe mye raskere enn en utrent person som løper med «moderat intensitet». Den utrente personene vil derfor bruke langt mindre energi i et gitt tidsrom, men noenlunde det samme på en gitt.

 

- Det er derfor best å angi løpsintensitet som en hastighet (km/t) hvis man skal sikre at det gir noenlunde samme energiforbruk for personer med ulike treningsstatus. Da vil det bli sammenlignbart, avslutter Raastad.

Tømmerhogst supereffektivt
At våre første skikonger gjorde det sterkt, kan skyldes at de var tømmerhoggere i sitt daglige virke: Tømmerhogst har en metabolsk verdi på hele 17!

Listen er både interessant og fornøyelig lesing:

- Sove: 0.90
- Lese: 1.00
- Sex (moderat aktivitet): 1.30
- Ta oppvasken: 2.30
- Gå med bag under 11kg: 3.00
- Trampoline: 3.50
- Ridning: 4.00
- Leke med barn: 4.00
- Badminton: 4.50
- Golf: 4.50
- Danse: 4.50
- Kajakkpadling: 5.00
- Fjelltur: 6.00
- Alpin fritid: 6.00
- Styrketrening: 6.00
- Roing, moderat: 7.00
- Fotball, fritid: 7.00
- Tennis: 7.00
- Jogging: 7.00
- Alpin, konkurranse: 8.00
- Basket (kamp): 8.00
- Fjellklatring: 8.00
- Langrenn, tur: 8.00
- Sirkeltrening: 8.00
- Sykle: 8.00
- Skogsløp: 9.00
- Brystsvømming:10.00
- Fotballkamp:10.00
- Vannpolo:10.00
- Løping ca 10 km/t.11.00
- Håndball:12.00
- Langrenn, konkurranse: 14.00
- Sykle, inntil 32km/t: 16.00
- Tømmerhogst: 17.00
- Løping, ca 17 km/t: 18.00

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Slik får du bra bakparti

<b>Bygger muskler med ny pille</b>

<b>Slik brenner du mest fett</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktiv klubb