Oslo: Da Aina Stenersen (31) vokste opp, gjorde hun alt for å gjøre foreldrene stolte. I hennes øyne var de suksessfulle, med gode karrierer og «alt på stell». Fra tidlig alder følte hun på presset.

Etterhvert ble hun overbevist om at ingenting var bra nok. I 15-årsalderen begynte hun å slite psykisk.

– Jeg visste at de var glad i meg, men ville så gjerne imponere dem og drev meg selv altfor hardt, forteller hun i dag.

«Gikk i veggen»

Det intense ønsket om å imponere ville aldri gi slipp. I studie­tiden fikk hun toppkarakterer, trente knallhardt og hadde i en periode over 40 verv – som nestleder i Oslo Frp og vara til Stortinget. 29 år gammel sa det pang igjen.

– Jeg var veldig opptatt av å være helt perfekt på alle mulige områder, men gikk rett i veggen, sier hun.

Stenersen mener selv at forventningene hjemmefra har vært en viktig årsak.

Samtidig trekker hun frem blant annet mobbing i tenårene.

– De strengeste kravene stilte jeg selvfølgelig selv, sier 31-åringen.

Hjalp å snakke

I dag tar hun mastergrad på BI og møter på Stortinget. Å snakke åpent om vonde følelser, har vært til stor hjelp, forteller Stenersen.

– Foreldre ønsker det beste for sine barn, og har selvfølgelig gode intensjoner. Forventninger kan være en stor drivkraft, men samtidig er det slik at vi lever i et konkurransesamfunn. Satt på spissen er normen å ha flere biler, være topptrent, riktig adresse, mange hytter, villa og høyt synlig forbruk. Som ung føler man det på kroppen, sier Stenersen.

– Du blir uansett målt på alt du gjør. For et barn er det kanskje først og fremst nødvendig å få høre at de er mer enn bra nok, sier hun.

 

Les også:

Marie (20) ble plutselig 40.000 kroner fattigere

Mye glitter, lite glam

De norske gründerne fant skistjernenes sponsor-smutthull (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.