Pareto Securities mener det er sannsynlig at Kjell Inge Røkke-dominerte Det norske oljeselskap må adressere selskapets egenkapitalandel i løpet av 2014. Handelsbanken ser nå mer beskjeden oppside til en utvinningsgrad på 70 prosent på Johan Sverdrup.

Det fremgår av oppdateringer fra meglerhusene onsdag.

Pareto Securities mener rapporten til Det norske totalt sett var skuffende som følge av betydelig nedskrivninger som gir en lavere enn ventet egenkapitalgrad.

Analytiker Thomas Aarrestad i Pareto ventet før børsåpning en beskjeden negativ kursreaksjon ettersom Det norskes sannsynlige egenkapitalbehov er kjent for markedet. Han mener imidlertid at dagens kvartalsrapport indikerer at ny egenkapital kan bli påkrevet noe tidligere enn ventet.

Det norskes egenkapitalandelen var ved utgangen av fjerde kvartal 2013 redusert til 30 prosent fra 33 prosent ved utgangen av tredje kvartal. Til sammenligning ventet Pareto Securities at andelen ville forbli på 33 prosent ved utgangen av fjerde kvartal.

BAKGRUNN: Milliardminus for Røkkes oljeselskap

«Selskapet bør opprettholde en egenkapitalandel på over 25 prosent, og vi tror det er sannsynlig at selskapet må adressere dette en gang i 2014 - enten gjennom salg av eiendeler eller gjennom en egenkapitalemisjon», skriver Aarrestad.

Anslaget er fremskjøvet fra tidligere første halvår 2015.

Swedbank First Securities mener tallene til Det norske var blandet og peker på at noe nedskrivning på Jette sannsynligvis var ventet av markedet. Det norske skrev ned verdien på Jette med 349 millioner kroner i fjerde kvartal.

Swedbank viser videre til at guidingen for Johan Sverdrup ble gjentatt.

Nordea Markets viser til at Det norskes tall for fjerde kvartal var svakere enn ventet, som, igjen, skyldes høye letekostnader og store nedskrivninger.

Meglerhuset peker imidlertid på at det er viktigere at utviklingen av Ivar Aasen går i henhold til plan og at det ikke er gjort noen endringer rundt Johan Sverdrup.

«Prosjekter i henhold til plan, rydder balansen for gamle feil», skriver Nordea Markets.

LES OGSÅ: Røkke-aksje straffes på børsen

Handelsbanken Capital Markets viser i en oppdatering til at Det norske opplyser at utvinningsgraden på Johan Sverdrup er «foreløpig» anslått til rundt 60 prosent.

Til sammenligning ventet Handelsbanken på forhånd en utvinningsgrad på 55 prosent. Dette gjør at oppsiden til ambisjonen om en utvinningsgrad på 70 prosent er mer beskjeden.

Statoil opplyste i forrige uke at partnerne på Johan Sverdrup har ambisjon om utvinning på opp mot 70 prosent. Det norske skriver i dagens rapport at ambisjonen er at graden skal økes til «rundt 70 prosent»

Lundin Petroleum-konsernsjef Ashley Heppenstall sa i forrige uke at han ikke så noen grunn til at graden ikke skal nå ambisjonen kunngjort av Statoil, eller overgå det.

- Statoil har ikke sluppet detaljene på utvinningsfaktor. Med kvaliteten på Johan Sverdrup er det ikke noen grunn til at det ikke skal nå det tallet, eller overgå det, sa Heppenstall i forrige uke (TDN Finans-artikkel 13.02.14).

LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.