Budsjettet for andre sesong av «Okkupert», tv-serien som er basert på en idé av krimforfatter Jo Nesbø, er på 75 millioner kroner.

Produsent Gudny Hummmelvoll i produksjonsselskapet Yellow Bird Norway håper å komme igang med opptak allerede til høsten, etter at Norsk Filminstitutt har vedtatt å støtte prosjektet med 6,5 millioner kroner.

«Okkupert» - tidenes dyreste drama?

Prislappen på 80-90 millioner kroner gjorde første sesong av «Okkupert» til en av tidens dyreste, norske dramaserier.

Produksjonen av serien har vært turbulent, etter først å være ment for NRK før den «skiftet kanal» underveis og til slutt havnet hos TV 2.

Nå flytter «Okkupert» på seg igjen:

Hovedeier av sesong to blir strømmetjenesten Viaplay, som hører til i samme mediekonsern som TV 2-konkurrenter som TV3 og Viasat-kanalene, nemlig Modern Times Group (MTG).

Også TV 2 og franske ARTE blir med videre som coprodusenter, men Viaplay akter å bruke serien til å pløye nytt land ved å «teste ut en tidligere usett publiserings-strategi på hjemmebane, med premiere på strømmetjenesten Viaplay og påfølgende visning på TV 2.»

Dette skriver NFI i sin melding om støttevedtaket.

Satser tungt mot Netflix

- Dette innebærer at vi prøver en ny og litt mer moderne variant, der serien får en førstevisning på strømmetjenesten Viaplay, og deretter blir sendt på TV 2 like etterpå, sier Gudny Hummmelvoll.

- Det betyr en annen type samarbeid. TV 2 får vise den på lineær-tv, mens Viaplay er største «eier» i serien og får vise den først, sier Hummelvoll.

Viaplay satser tungt i konkurransen med Netflix i Skandinavia og hadde ifølge Hummelvoll lyst til å satse på denne typen serie.

- Vi er veldig glade for dette samarbeidet med Viaplay. Samtidig ønsker vi å ha med oss TV 2 videre. Men det er Viaplay som tar den største delen av regningen av de to, sier hun.

Alle hovedskuespillerne er med og Hummelvoll satser på å gå i opptak nå i høst, men venter på endelig grønt lys når det gjelder finansieringen.

- Vi har det meste av finansieringen på plass, og mangler bare noen formelle ting. Planen er visning høsten 2017, sier hun.

«Soft» okkupasjon

Første sesong av serien handler om en såkalt «soft» russisk okkupasjon av Norge og hvordan statsapparatet - med Henrik Mestad i hovedrollen som statsminister - og innbyggerne i Norge reagerer på den.

Premieren gikk bra og ga Ny dramarekord for TV 2 , men deretter 250.000 seere har forlatt «Okkupert» - mange trolig på grunn av sent sendetidspunkt.

Alle hovedskuespillerne bak rollefigurer som ikke døde i første sesong skal være med videre, men NFI røper fint lite om innholdet i sesong to:

«Er det hold i teorien om at hvis du lar innbyggerne beholde livsstil, materielle goder, fysisk trygghet og en følelse av 'rimelig frihet' - vil deres motstandsvilje da være minimal? I Okkupert sesong 2 befestes okkupasjonen ytterligere,» heter det.

Karianne Lund og Ståle Stein Berg er hovedforfattere på serien. Erik Skjoldbjærg har såkalt konseptuerende regi og manusansvar for «Okkupert» sesong to.

Lese mer om medier, kultur, nett, teknologi? Følg DN Etterbørs og @bjorneckblad på Twitter

Du kan også følge DN Etterbørs på Facebook

LES OGSÅ:

Snuser på Norge  

Her er knappen som truer Finn.no

Se på DNtv:

Tårer i øyekroken da Oslos siste videosjappe kom til «the end»
DN møtte triste eiere og kunder på Video Nova på Majorstuen på butikkens siste dag: - En æra er forbi.
02:31
Publisert:
 

Se klipp fra den nye tv-serien "Okkupert"
Basert på en idé av krimforfatter Jo Nesbø.
01:48
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.