I snart tre år har det vært ondt blod mellom det Trondheims-baserte veiprisingsselskapet Q-Free og dets aller største aksjonær, Kapsch Traficcom. Da østerrikske Kapsch kjøpte seg opp til en eierandel på 20 prosent i januar 2009, var bakteppet såpass spesielt at flere markedsaktører mistenkte markedsmanipulasjon og mulig misbruk av innsideinformasjon.

Disse påstandene har foreløpig endt med at Kapsch Traficcom er Kapsch siktet for markedsmanipulasjon i Q-Free

Mens aktørene venter på en avgjørelse om hvorvidt Oslo Politikammer tiltaler Kapsch, har selskapet nok en gang kommet i myndighetenes søkelys. I slutten av september kjøpte Kapsch seg opp til et eierskap på mer enn 20 prosent av Q-Free, etter at selskapet hadde blitt utvannet i en tidligere emisjon.

Da Q-Free under en måned senere annonserte at selskapet hadde vunnet sin hittil største kontrakt, og aksjen steg nærmere 40 prosent, fikk det flere til å reagere. Q-Frees styreleder Ole Jørgen Fredriksen mente det var besynderlig at Kapsch nok en gang har vist forbløffende god timing i sine aksjekjøp.

- Det synes underlig at Kapsch ved de to siste store kontraktstildelingene har kjøpt seg opp på forhånd, kommenterte styrelederen da han vitnet i en beslektet rettssak i Stavanger tidligere denne uken.

Fredriksen vitnet da i ankesaken mot Skagen-forvalter Kristian Falnes som foreløpig er den eneste som har måttet forsvare seg i retten mot anklager i forbindelse med at Kapsch tok sitt første jafs av Q-Free i 2009.

Les også: - Det mest ødeleggende som kunne skjedd for Oslo Børs

Overfor DN.no understreker Fredriksen at han ikke har grunnlag for å si at det er noen sammenheng mellom aksjekjøpene og kontraktstildelingene.

Folk følger med
Forvalter Beate Bredesen i Skagen Fondene har merket seg at Kapsch' tidspunkt for å handle aksjer har bidratt til at folk i markedet hever øyenbrynene.

- Vi har ledd litt av at de igjen tilsynelatende kjøper seg opp forut for kontraktstildeling. Når jeg snakker med meglere hører jeg enkelte si at de nå åpenbart skjønner hvordan de skal reagere når Kapsch kjøper aksjer. De ringer oss og sier spøkefullt: «Nå vet vi at det betyr store kontraktstildelinger, for nå har de kjøpt aksjer», gjengir hun til DN.no.

Selv om Oslo Børs også reagerte på Kapsch' aksjekjøp, og gjorde noen innledende undersøkelser av handelen, valgte selskapet å ikke gå videre til noen av partene, sier kommunikasjonssjef Guro Steine. Børsen mente at det var såpass lang tid mellom Kapsch' aksjekjøp og kontraktsinngåelsen. Dessuten har ikke børsen lov til å spørre utenlandske investorer om deres handler, det er Finanstilsynets territorium.

Finanstilsynet undersøker
Finanstilsynets seksjon for markedsadferd bekrefter at de kjenner til saken.

- Jeg kan bekrefte at Finanstilsynet vil orientere seg i den saken. Jeg ber om forståelse for at vi på nåværende tidspunkt ikke kan kommentere hvilke undersøkelser vi gjør, sier spesialrådgiver Tore Lindstad til DN.no.

DN.no har vært i kontakt med Marcus Handl i Kapsch Traficcom og konfrontert han med at det nok en gang reises spørsmål rundt timingen av selskapets aksjekjøp i Q-Free. Kapsch ønsker ikke å svare på spørsmålene på det nåværende tidspunkt.

Om siktelsen som er tatt ut for markedsmanipulasjon med bakgrunn i kursfallet rett før Kapsch ble kjent som storaksjonær i Q-Free, skriver direktør for investorkontakt Marcus Handl følgende i en epost:

- Siden beskyldningene ble fremmet i 2009 har vi selvsagt samarbeidet med politiet. Vårt standpunkt har hele tiden vært at det ikke finnes noe juridisk grunnlag for disse påstandene og det mener vi fortsatt.

Les også: Gigantkontrakt til Q-Free

Kapsch siktet for markedsmanipulasjon i Q-Free

- Det mest ødeleggende som kunne skjedd for Oslo Børs

Innsideomkamp for Falnes (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.