- Dette kommer som et resultat av at lønnsomheten i olje og gass er under press.

Tidligere sjeføkonom i Statoil og nå professor ved Handelshøgskolen ved Universitetet i Stavanger, Klaus Mohn, mener Shells kjøp av BG Group sannsynligvis bare er begynnelsen på en større omstrukturering av oljebransjen.

- Dette følger et mønster som jeg blant annet kjenner fra slutten av 1990-tallet etter den økonomiske krisen i Asia, sier han til Dagens Næringsliv.

Han peker på at oljeselskapene på den tiden møtte utfordringene gjennom interne forbedringsprogrammer, reduksjon i kostnader og investeringer, samt omstrukturering.

- Denne transaksjonen faller i den siste kategorien av respons på de utfordringene olje- og gassindustrien møter, sier han.

Svak lønnsomhet

- Er dette en god tid for fusjoner og oppkjøp?

- Alle priser og verdsettelser vil jo falle når oljeprisen faller, men kjøpekraften hos aktuelle selskaper vil også falle. Dermed vil nettoeffekten bli usikker. Dette er snarere noe som presser seg frem på grunn av svak lønnsomhet i olje- og gassnæringen, sier han.

- Jeg tror at det vil komme flere nyheter av denne typen, legger han til.

Ifølge ham vil omstruktureringen foregår på flere nivåer, både internt i selskapene gjennom en justering av strategien, og gjennom at selskapene kjøper og selger eierandeler. Et annet nivå er at selskaper slår seg sammen.

- Hvilke selskaper vil vinne frem i en oppkjøpsbølge?

- De selskapene som presterer best på kostnadssiden. Men også evnen til å lete og finne olje og gass på en miljøeffektiv måte vil være viktig, sier han.

  Kjempespennende

John Olaisen, leder for ABG Sundal Colliers analyseteam på olje og oljeservice, tror oppkjøpet er det første av mange.

- Jeg synes det er kjempespennende. Jeg trekker parallellen til syklusen etter Asia-krisen i 1998 og som varte frem til 2003. Da var det en fusjons- og oppkjøpsmani blant oljeselskapene, sier Olaisen til DN.

Den gangen ble selskaper som Exxon og Mobil, Fina og Elf og BP og Amoco slått sammen gjennom oppkjøp.

- I tillegg ble alle mellomstore selskaper kjøpt opp. Jeg tror det kommer til å skje denne gangen også. Jeg tror dette er det første av mange oppkjøp, sier Olaisen.

Han tror flere selskaper med stor aktivitet på norsk sokkel nå kan komme i spill.

- I Norge har vi Statoil, som selvfølgelig ikke blir kjøpt. Men det har gått rykter om at de ser på noen de kan kjøpe, sier Olaisen.

Les også:

Spår Statoil-comeback for Helge Lund

Analytiker varsler oppkjøpsrush i olje: - Det første av mange

Shell byr på BG Group

Lund blir ikke toppsjef i nytt gigantselskap  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.