Bank of America, JPMorgan Chase og Royal Bank of Scotland kreves for beløp i multimilliardklassen av den amerikanske staten, melder Financial Times.

LES OGSÅ: Storbank inngår forlik med Fannie Mae

Søksmålene stammer fra finanskrisen i kjølvannet av den amerikanske boligboblen som sprakk i 2007.

LES OGSÅ: Storbanker i USA kan få igjen med samme mynt

Federal Housing Finance Agency (FHFA), som regulerer det amerikanske boligmarkedet, saksøkte i 18 internasjonale finansinstitusjoner i 2011. De står anklaget for å ha begått grove lovbrudd i sine salg av 200 milliarder dollar, eller 1. 184 milliarder kroner, i verdipapiriserte boliglånsporteføljer. Nå krever myndigheten milliarder i kompensasjon for sine tap.

Milliard-forlik
Den sveitsiske banken UBS er den tredje aktørens om har inngått forlik med den amerikanske staten. Banken har gått med å betale 5,2 milliarder kroner etter å ha vært med på å selge lån med sikkerhet i pantsatte, amerikanske boliger.

Boliglånsinstitusjonene Fannie Mae, Freddie Mac, og andre kjøpere av amerikanske boliglånspapirer, har krevd kompensasjon for tapet på de verdipapiriserte porteføljene. Fannie Mae og Freddie Mac trengte begge milliarder i redningspakker fra staten etter finanskrisen.

UBS ikke i nærheten av de største
UBS var en relativt liten aktør i dette markedet sammenlignet med Bank of America, JPMorgan Chase og Royal Bank of Scotland.

Financial Times’ grove anslag viser at hvis disse aktørene skulle inngått forlik i samme størrelsesforhold som UBS, ville de blitt tvunget til å utbetale 6,3 milliarder dollar hver.

Men disse sakene er likevel ikke avgjort, og det er mulig at de inngår forlik for mindre summer. Det er også muligheter for at de vinner sakene i retten.

LES OGSÅ: Hevder valutamarkedet manipuleres daglig

Jakten fortsetter:
To andre banker inngikk forlik før UBS. GE Capital og Citigroup har begge blitt enige med myndighetene, men størrelsen på de beløpene er ikke offentliggjort.

- Det er tilfredsstillende å komme et steg nærmere å løse denne saken. Det er vårt ansvar å beskytte og bevare Fannie Mae og Freddie Mac sine eiendeler på vegen av de amerikanske skattebetalerne, sier Edward DeMarco, sjefen I FHFA, in en uttalelse.

De vil fortsette å jobbe målretter for å kreve inn erstatning fra de resterende 15 finansinstitusjonene.

LES OGSÅ:
<b>- Det er boliglånskundene som har tjent på finanskrisen</b>
<b>- Markedene må roe seg for å unngå at boligboblen sprekker</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.