Amerikanske myndigheter legger frem sin offisielle arbeidsmarkedsrapport klokken 15.30 i dag. Rapporten blir ofte omtalt som "månedens viktigste", og har kraft i seg til å snu markeder på sekundet.

- Optimismen er høy i forkant av arbeidsmarkedsrapporten som kommer i dag, sier strateg Stan Shamu i IG til Bloomberg News.

Han viser til at det har kommet flere rapporter den siste tiden som tyder på at økonomien i USA utvikler seg bra.

Torsdagens oversikt over antallet førstegangssøkende til ledighetstrygd i USA er en av dem. Antallet søkere falt mer enn ventet, til det laveste nivået siden 2006. Det kan tyde på at arbeidsmarkedet utvikler seg i riktig retning.

Les: Overraskende jobb-tall fra USA

Sterkt i privat sektor

Sysselsettingen i privat sektor utviklet seg også sterkere enn ventet i oktober, ifølge ADP.

ADP-rapporten slippes onsdagen før myndighetenes offisielle jobb-rapport legges frem.

Rapporten fra ADP blir ofte benyttet som en indikasjon på utviklingen i privat sysselsetting i den offisielle arbeidsmarkedsrapporten. Enkelte måneder har det likevel vist seg at det kan være til dels store forskjeller i utviklingen i privat sysselsetting i de to rapportene.

ADP-tallene: Solid jobbvekst i USA

Fint driv

Selve hovedtallet ventes altså også å være sterkt.

Ifølge Reuters ventes det at den offisielle arbeidsmarkedsrapporten vil vise at det er skapt 233.000 flere jobber i USA i oktober (utenom landbrukssektoren), og at arbeidsledigheten er på 5,9 prosent.

Arbeidsmarkedet i USA har bedret seg i takt med at aktiviteten i amerikansk økonomi for alvor har tatt seg opp.

Etter en svak start på året, som skyldtes en uvanlig kald vinter i deler av USA, tok sysselsettingsveksten seg kraftig opp i mars.

I samtlige av månedene fra mars til og med juli lå veksten i sysselsettingen over 200.000 personer. I august falt imidlertid jobbveksten overraskende tilbake under 200.000.

Arbeidsledighetsraten, som blir målt i en egen undersøkelse blant husholdningene, har falt markert tilbake iløpet av året.

Mens arbeidsledigheten var på 6,7 prosent ved inngangen til året, har den holdt seg i overkant av seks prosent de siste månedene. I september falt ledighetsraten under seks prosent for første gang siden 2008.

Viktig for sentralbanken

Den amerikanske sentralbanken, Fed, avsluttet sitt verdipapirkjøpsprogram på møtet i oktober.

Hvordan inflasjonen og arbeidsmarkedet utvikler seg er avgjørende for når Fed vil heve renten igjen.

Av 47 analytikere Reuters har spurt venter 24 at renten først heves i juni neste år.
 

De ferskeste jobbrapportene:

September-tallene: USA: Laveste ledighet siden finanskrisen

August-tallene:  USA: 142.000 nye jobber i august

Juli-tallene: Overraskende jobbrapport fra USA

Juni-tallene: Laveste ledighet på seks år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.