– De kommersielle har mer eller mindre utkonkurrert de ideelle aktørene. Når deres eneste målsetting er profitt så er vi på ville veier. Det bidrar ikke til verdiskaping å gi dem en mulighet til å flytte sugerøret ned i den kommunale pengebingen, sier Fagforbundets leder, Mette Nord, til Dagsavisen. Hennes forbund organiserer over 330.000 medlemmer i offentlig og privat sektor.

Nylig skrev Dagens Næringsliv at eierne av flere private høyskoler i Oslo hadde tatt ut 100 millioner kroner av et selskap til tross for utbytteforbud. Nord sier det viser at utbytteforbudet ikke virker.

– Om pengene heter utbytte eller konsernbidrag er uvesentlig. Når skattepenger som skal gå til offentlige tjenester, brukes til å berike enkelte er det feil. Kommersielle aktører er alltid kreative nok til å finne måter å berike seg på velferdstjenester, sier Nord.

Avviser lovbrudd

DN fortalte 31. oktober om hvordan Anthon B Nilsen, eierne av Westerdals ACT, på forskjellige måter har tjent penger på private skoler i 15 år. Ifjor flyttet Anthon B Nilsen, ved en serie fiffige transaksjoner, mer enn 100 millioner kroner fra skoleselskapene og over til et morselskap. Derfra kan pengene deles ut som utbytte.

Slik hentet skolebaronene ut 100 mill. tross utbytteforbud  (DN+)

Anthon B Nilsen og Løvenskiold-brødrene har en rekke ganger avvist at transaksjonen er i strid med høyskoleloven.

- Vi har full respekt for de lover vi må forholde oss til som skoleeier, og i etableringen av Westerdals Oslo ACT ble alt gjort etter lovens bokstav, har Peder Løvenskiold uttalt til DN.

(©NTB)

Her er noen av DNs saker om Anthon B Nilsen den siste uken(DN+):

Slik hentet skolebaronene ut 100 mill. tross utbytteforbud

Studentopprør på Westerdals: Lurer på hvor pengene går  

Kontrollkomiteen krever svar  

Hernes vil ha Økokrim på banen

Kritiske til regjeringens oppfølging av privatskoler

– Ganske fiffig gjort dn+

– En skammelig politisk fallitt

- Helt klart en omgåelse

Se DNtv: - Hvor er samvittigheten?

 

- Hvor er samvittigheten?
Westerdals-studenter ut mot eierne: - Hvor er samvittigheten?
02:12
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.