I forrige uke avslørte DN at fusjonen mellom ABN Utdannings tre private høyskoler (Westerdals, NISS og NITH – i dag Westerdals ACT) førte til at skolenes egenkapital ble frigjort fra lovens krav om bruk på studiene, og kunne tas inn i det overordnede konsernet ABN Utdanning – av ABN omtalt som en «regnskapsmessig effekt.»

Fram til 2014 hentet eierne, brødrene Løvenskiold, ut 44 millioner i utbytte hver fra ABN Utdanning. Mandag ble det klart at 105 millioner skal tilbakeføres.

Selskapet skal ha fått over en milliard i statsstøtte siden 2001.

Trond Giske slår seg ikke til ro med at pengene er tilbakeført.

– Dette endrer ikke saken. Vi må få full klarhet i om departementet har tatt bekymringen fra Riksrevisjonen på alvor og få en gjennomgang av lovverket for å hindre at dette kan skje igjen, sier Giske til Universitas.

– Vi må diskutere om private høyskoler i det hele tatt skal kunne eies av kommersielle interesser eller privatpersoner. Det kan være aktuelt med et krav om at private høyskoler som mottar statsstøtte skal eie seg selv, eller være eller eid av stiftelser, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer om saken:

- Urimelig å spørre om dette nå

Anthon B Nilsen tilbakefører penger til Westerdals

Studenter og ansatte ved Westerdals ACT krever at salgssummen tilbakebetales

Her er sjefene i Kunnskapsdepartementet på vei ut fra Økokrim

Se DNTV: - Hvor er samvittigheten?

- Hvor er samvittigheten?
Westerdals-studenter ut mot eierne: - Hvor er samvittigheten?
02:12
Publisert: