Rentemøtet i Den europeiske sentralbanken ECB blir dagens viktigste hendelse, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i morgenrapporten fra Nordea Markets torsdag.

- Ok, det er en ting til som kan komme til å telle i dag, Opec-møtet. Men mest sannsynlig skjer det ingen ting, legger han til.

På rentemøtet i ECB er det heller ikke ventet de store hendelsene.

- Men Draghis presskonferanse, sammen med ECBs nye inflasjonsanslag, kan fort flytte markedet, skriver Bruce.

Kan høres «haukete» ut

Høyere oljepris kan føre til at anslaget for inflasjonen i 2018 trekkes opp mot målet på to prosent, argumenterer sjefanalytikeren. Isolert sett kan dette tale for at sentralbankens toppsjef Mario Draghi i denne omgang ikke trenger å signalisere ytterligere tilbak som skal få fart på vekst og inflasjon igjen.

- Det blir Draghis hovedbegrunnelse for at nye stimulanser ikke er nødvendig. Men han må ikke overdrive, advarer Bruce. 

- Legger han for mye vekt på utsiktene til høyere inflasjon og mangelen på behov for ytterligere stimulanser blir resultatet sterkere euro og høyere renter, noe han ikke ønsker. Vi ser det som en klar risiko at han ikke greier å unngå å høres litt «hawkish» ut og at vi får noe høyere renter og sterkere euro, legger han til.

«Hawkish» eller «haukete» blir brukt for å beskrive en holdning der man tar til orde for en innstrammende politikk for å holde bukt med inflasjonen, for eksempel ved å heve styringsrenten. «Duete» blir brukt for å beskrive det motsatte, altså et ønske om mindre innstrammende politikk for å støtte opp under veksten, for eksempel gjennom å senke renten.

Tror ikke på nytt kutt

Det er ikke ventet at sentralbanken vil gjennomføre nye tiltak på møtet. Ifølge senioranalytiker Pernille Bornholdt Henneberg i Danske Bank Markets priser markedet inn null sannsynlighet for ytterligere rentekutt.

- Vi holder oss til vårt syn om at ECB kommer til å holde seg på sidelinjen i den globale valutakrigen og ikke kutte rentene ytterligere, skriver Henneberg i en oppdatering fra meglerhuset denne uken.

På rentemøtet i mars lanserte sentralbanken en hel meny av tiltak rettet inn mot å få opp veksten og bringe inflasjonen tilbake mot målet på nær, men under to prosent.

Rentene ble kuttet ytterligere fra allerede ultralave nivåer, de massive verdipapirkjøpene ble økt ytterligere og sentralbanken varslet nye runder med billiglån til europeiske banker.

Sentralbanken kjøper nå opp lån i markedet for 80 milliarder euro hver måned. Fra og med juni inkluderer oppkjøpene selskapsobligasjoner. Sentralbankens oppkjøp fører til høyere etterspørsel etter obligasjonene, noe som presser ned rentene på lånene. Dermed presses bedriftenes lånekostnader ned.

I tillegg får altså bankene mulighet til å låne penger til sentralbankens innskuddsrente som er på minus 0,4 prosent gjennom sentralbankens såkalte TLTRO II-program.  Forutsetningen er at banken låner pengene videre ut i markedet.

- Vi forventer at ECB fortsetter med sin tålmodige holdning og argumenterer med at ytterligere lettelser vil komme i løpet juni, når oppkjøpene av selskapsobligasjoner begynner og den første TLTRO-II-auksjonen gjennomføres, skriver Henneberg i oppdateringen fra Danske Bank Markets.

Beslutningen fra rentemøtet publiseres klokken 13.45 torsdag, mens pressekonferansen med sentralbanksjef Mario Draghi starter klokken 14.30.

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Derfor bør du selge i dag  

Dette kan prege markedene fremover: - Ser for meg at det kan bli turbulens  

Tre grunner til at oljeprisen kan nå 70 dollar fatet  

Se DNtv:

Tredemølla hjelper deg ikke i høyfjellet
Tormod Granheim har snart besteget alle Alpe-fjell over 2000 meter. Grunnlaget for god høyfjellsform kan legges i nærmeste oppoverbakke.
02:14
Publisert:

Ny utgave av DN-podkasten «Finansredaksjonen»:

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.