Oppdatering: Kronen korrigerer noe tilbake etter publiseringen av norsk PMI for industrien klokken 12.00. Indeksen kom inn noe høyere enn ventet.

Les mer: Tegn til liv i industrien

Følg utviklingen i valutakursene i DNs børs- og markedssider.

- Vi ser ingen god grunn til hvorfor kronen svekkes i dag, sier valutanalytiker Camilla Viland i DNB Markets.

Mandag formiddag faller kronen rundt fem øre mot euro på det meste. En euro koster i skrivende stund 8,4985 kroner. Den norske valutaen svekkes også mot flere av de andre store valutaene.

  • En amerikansk dollar koster i skrivende stundt 6,80 kroner, mens den kostet i underkant av 6,76 kroner mandag morgen.
  • Et britisk pund koster 10,88 kroner, mens pundet gikk for under 10,80 kroner tidligere på dagen.

Analytikerne har ikke noen god forklaring på hvorfor bevegelsen skjer akkurat i dag.

- Det kan være noen spesielle interesser som er der ute som trenger å kjøpe dollar av en eller annen grunn. Det kan også ha med å gjøre at dollaren er veldig populær og at man kjøper dollaren mot det meste nå. Det trekker kronen svakere, sier Viland.

Uavklart situasjon

Viland peker på at det egentlig ikke er noen grunn til at kronen skal svekkes i dag.

- Generelt har vi i det siste sett et litt svakere kronesentiment, som følge av blant annet oljeprisene og lavere renteforventninger, som gjør at kronen fremstår litt mindre positiv. Men akkurat i dag er det ikke noen spesielle triggere som vi kan se, som forklarer den bevegelsen vi har hatt. Selv om det har gått fire øre på ganske kort tid, sier DNB-analytikeren.

Valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken tror også kronefallet har å gjøre med en sterk dollar, men at det også kan være en konsekvens av svake makrotall sist uke.

- Du kan gjerne kalle det etterdønningen etter svake norske makrotall i forrige uke, sier han.

Ifølge Knudsen er det kortsiktig en uavklart situasjon for kronen.

- Så lenge dollaren viser såpass store muskler som det den gjør, må vi regne med at kronen er i en sårbar situasjon. For at det bildet skal endres må vi få inn noen sterke nøkkeltall av betydning. Det tror ikke vi får i løpet av denne uken her, kanskje neste uke når det kommer inflasjonstall, sier Knudsen

Svakere euro

Ifølge Knudsen opererer Handelsbanken med anslag for en sterkere dollar på sikt, og en svakere krone mot dollar. Men i et større perspektiv tror imidlertid Knudsen på en sterkere krone mot euro.

- Grunnen til det er egentlig at vi ser etter hvert for oss at hvis den europeiske sentralbanken begynner med kvantitative lettelser, så vil det bli tilbudssideoverskudd av euro i markedet. Da vil euroen kunne svekkes ganske betydelig. Hvis det skjer tror vi kronen kan styrke seg mot euroen.

Dårlig utsikt for norsk økonomi

Viland i DNB Markets tror ikke på noen bedring for den svake kronen.

- Vi har et syn om at kronen skal forbli på den svake siden fremover, det har å gjøre med at oljeprisen har avtatt, og at vi venter nedgang i oljeinvesteringene neste år, også i årene deretter, sier hun.

I følge Viland vil det bidra til å dempe aktiviteten i norsk økonomi, spesielt for året som kommer.

- Vi ser ikke noen gode grunner til å kjøpe kroner nå med de utsiktene vi ser for norsk økonomi, oljepris og pengepolitikk, sier hun.

Les også:

- Ingen drahjelp til den blodfattige eurosonen

Oktober-sjokk for NRK  

«Bombe» gir sterkere dollar

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.