Prisen for å forsikre seg mot svingninger i britiske pund mot amerikanske dollar har gått i taket de siste dagene, skriver Financial Times mandag. Forventede svingninger i den britiske valutaen over den neste måneden har ikke vært høyere siden finanskriseåret 2009, skriver avisen.

I en folkeavstemning 23. juni skal britene ta stilling til om landet skal forbli medlem av EU eller ikke. Frykten for et nei, populært kalt «brexit», har økt betydelig etter at flere målinger nå viser flertall for kampanjen som ønsker å forlate unionen.

Her er alt du trenger å vite om britenes historiske valg (DN+)

Valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets peker på at året så langt har vært preget av store bevegelser i den britiske valutaen.

- Vi har sett en svekkelse av pundet de siste dagene og ukene. EU-avstemningen er det store temaet for pundet. Etter at vinden syntes å snu i favør av de som vil bli i EU og risikoen avtok, har det plutselig snudd igjen og vi ser stadig flere meningsmålinger som viser at de som ønsker å gå ut av EU-samarbeidet er i flertall, sier Viland.

- Denne usikkerheten rundt at det kan bli en «brexit» har svekket pundet ganske mye. Men vi tror at de til syvende og sist vil velge å bli i EU-samarbeidet og da er det grunn til å tro at vi får en lettelsesbevegelse i pundet der pundet styrkes igjen, sier DNB-analytikeren.

Ledelse for nei-siden

Ifølge en måling TNS har foretatt har nei-siden nå en to prosentpoengs ledelse, mens en Yougov-måling for ITV viser en ledelse på fire prosentpoeng for nei-siden, melder Reuters.

Mot dollaren er pundet svekket med rundt 1,1 prosent siden fredag. Mot kronen er svekkelsen rundt det halve. Et britisk pund koster i skrivende stund 11,79 kroner, mot 11,86 kroner fredag kveld.

Vi skal imidlertid ikke mer enn rundt en uke tilbake for å finne forrige gang pundet kostet nær 12,30 kroner.

DNB venter at pundet om én måned, forutsatt at Storbritannia fortsetter som medlem av EU, vil koste 12,27 norske kroner.

Kan gå 50 øre i begge retninger

Valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets tror også at pundet vil svinge mye mot norske kroner fremover - uansett utfall av avstemningen.

- Det vil ventelig svinge mye uansett, sier Knudsen. 

Med utgangspunktet i markedets forventede svingninger anslår han at det kan bli store bevegelser uavhengig av hvilket alternativ britene velger.

- Det blir gjerne 50 øre en av veiene, sier Kundsen.

- Betydelig svekkelse

Så langt i år har pundet svingt mellom nær 13 kroner på det sterkeste til i rundt av 11,60 kroner på det svakeste.

- Vi ser på bevegelsene vi har nå at det åpenbart har potensial, sier Viland i DNB Markets.

Viland tror også at en eventuell «brexit» kan føre til «en betydelig svekkelse» av pundet.

- På den annen side vil det bli en betydelig uro i finansmarkedene, som ikke alltid slår så positivt ut for den norske kronen. Så det er ikke gitt at det er den norske kronen den skal svekke seg mest mot, sier DNB-analytikeren.

Følg markedene med DN Finans

Les også:

Her er alt du trenger å vite om britenes historiske valg (DN+)

Derfor bør du selge i dag  

Dette kan prege markedene fremover: - Ser for meg at det kan bli turbulens  

Se DNtv:

Tredemølla hjelper deg ikke i høyfjellet
Tormod Granheim har snart besteget alle Alpe-fjell over 2000 meter. Grunnlaget for god høyfjellsform kan legges i nærmeste oppoverbakke.
02:14
Publisert:

Ny utgave av DN-podkasten «Finansredaksjonen»:

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.