Onsdag formiddag er pundet 1,5 prosent sterkere mot dollaren enn tirsdag morgen, og 0,9 prosent sterkere mot kronen.

Mye av pundets oppgang de siste dagene skyldes avgjørelsen om at Theresa May blir Storbritannias neste statsminister.

- Det er overraskende at det er såpass store utslag. May hadde ifølge meningsmålingene et overtak, så reaksjonene kan være overdrevne, sier Aamdal.

Økt risikovillighet

Noe av oppgangen skyldes også økt risikovillighet i markedet de siste dagene.

- Det slår ut i valutamarkedene ved at valuta som typisk har svingt mye og blitt oppfattet som risikable gjorde det bedre enn andre, sier Aamdal.

Mens pundet har styrket seg de siste dagene, har japansk yen svekket seg mot dollaren etter statsminister Shinzo Abes valgseier.

Følg valutakursene med DN Investor

Les også: Valgseier sendte Asias aksjemarkeder kraftig opp

Forventer press

Til tross for den politiske avklaringen i Storbritannia, tror ikke sjeføkonomen at pundets styrkelse vil vare. Torsdag møtes Bank of England til rentemøte.

- Hvis den lar være å senke renten, kan pundet styrke seg midlertidig, men det er en viss sannsynlighet for at utmeldingsprosessen fra EU vil ta litt tid, sier Aamdal.

Mye avhenger av når britenes nye statsminister velger å aktivere artikkel 50 i EU-traktaten, og dermed sette igang utmeldingsprosessen. May har tidligere sagt at hun vil vente til årsskiftet, men det spekuleres det i om planene framskyndes.

- Mer usikkerhet utover høsten kommer til å legge videre press på pundet, så vi forventer noe svakere pund utover året. Men det kan snu dersom utmeldingsprosessen blir klarere, sier sjeføkonomen.

DNBs anslag på pundet er 10,2 kroner i september. Nå ligger kursen på 11,2.

Les mer på DN.no:

Asia i dag: Kritisk til EU-forhandlere: - Vis ryggrad!

DNB-sjef Rune Bjerke: - For sterk prisøkning til at den er bærekraftig  

Gjentatte streiker blant sør-europeiske flygeledere: Nå har Ryanair fått nok

Åtte naboer gikk sammen for å hindre utbygging av den gamle eplehagen til naboen. Så solgte de den videre med tap: La 20 mill. i potten for å stoppe utbyggere dnPlus  (DN+)

Ga 76,5 mill. for tomt – bruker den til ny garasje dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv: Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

​Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen til morgenkaffen eller bussturen. Alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.