Superinvestor Bill Gross (68) i verdens største obligasjonsforvalter, Pacific Investment Management Company (PIMCO), mener aksjer og obligasjoner vil gi mindre enn fem prosent avkastning i 2013, ifølge et TV-intervju med CNBC.

Han tror ensifret avkastning er det man kan forvente i disse tider.

- Generelt går alle investeringsklasser igjennom en tid der mindre enn tosifret avkastning er den nye normalen, sier Gross i intervjuet.

Hans «Total Return Fund», med mer enn 270 milliarder dollar under forvaltning, fikk en avkastning på over 10,5 prosent i fjor.

Samtidig gikk den store amerikanske børsindeksen S&P 500 over 11,5 prosent.

Venter svak amerikansk vekst
Gross tror ikke dét vil gjenta seg i år. Han mener blant annet at den økonomiske veksten i USA vil være hemmet uavhengig om det blir en løsning på de pågående budsjettdiskusjonene mellom amerikanske politikere.

- Investeringer i aksjer i 2013 avhenger i hovedsak av to ting, realøkonomisk vekst, som vi anslår til to prosent eller mindre, og for det andre; den amerikanske sentralbanken (fed), sier han.

Samtidig mener Gross at amerikanske selskaper lenge har nytt godt av lave lønninger og et lavt rentenivå. Han er mindre sikker på om det vil fortsette.

- Oppgangen i aksjemarkedet på over ti prosent er det sentralbanksjef Ben Bernanke som har besørget gjennom sin seddelpresse. Dersom det fortsetter vil vi se at kapital flyter fra obligasjoner til mer risikable eiendeler, som jeg tror var det vi så skjedde i 2012. 2013 er kanskje en annen historie, der de lave lønnsnivåene neppe vil holde seg, mens rentenivåene vil være lave men neppe svakere, sier Gross.

- Leter ikke etter verdens undergang
Han tror arbeidsledigheten i USA vil holde seg på 7,5 prosent eller høyere, mens veksten i verdensøkonomien vil være «i området rundt fire prosent fremfor fem eller seks prosent».

- Vi leter ikke etter verdens undergang, men dette er den nye normale økonomien der gjeldsreduksjonen i all hovedsak bestemmer sentralbankenes handlingsrom, sier den anerkjente forvalteren.

Selv hensyntatt positive tegn i det amerikanske boligmarkedet, vekst i amerikansk økonomi, redusert gjeldsfrykt i Europa, og mindre bekymring rundt utviklingen i Asia, venter Gross ikke mer enn fem prosent avkastning fra aksjer, og 2-3 prosent fra obligasjoner.

- Vi forventer en avkastning på ti prosent pluss for å ta risiko, sier han.

Tror på gull
Gross har også tro på gull og andre råvarer for 2013, selv om det er vanskelig å si hvor mye. Til det avhenger gullprisen for mye av realrenteutviklingen, påpeker han.

- Men en avkastning på 10-20 prosent som enkelte forvaltere har begynt å forvente, tilhører fortiden, understreker Gross.

William (Bill) H. Gross er en av verdens fremste renteforvaltere, og en aktiv forfatter og foreleser om investeringer.

Han ble med sitt forvaltningsteam kåret til tiårets beste renteforvalter i perioden 2000-2009 av Morningstar. Gross er også den eneste hittil som tre ganger har blitt kåret til årets renteforvalter av samme byrå. Han har også mottaker av en rekke andre bransjepriser.

Gross etablerte California-baserte PIMCO sammen med vel så kjente Mohammed El-Erian i 1971, og overser forvaltningen av mer enn 1.900 milliarder dollar.

Les også:
- Forsøkene på å løse gjeldskrisen har vært, og vil være, forgjeves

- Noe gikk fryktlig galt i i november

- Det kommer smerte, og den kommer til å være veldig stor

- Europa er kun en lokal kreftsvulst

- USA er den reneste av alle skitne skjorter
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.