To AMU-ledere i Statoil har skrevet bekymringsmelding der de advarer om at en uheldig kultur har spredt seg i Statoil. Bekymringsmeldingen kommer etter tilbakemeldinger fra mange deler av oljeselskapet, forteller varslerne.

«Vi har via tillitsvalgte, vernetjenesten, bedriftshelsetjenesten og fra enkelte medarbeidere fått tilbakemeldinger om at de opplever at det er i ferd med å etablere seg en uheldig kultur på noen av våre installasjoner. De opplever at åpenhet om forhold knyttet til sikkerheten på installasjonen og andre kritiske forhold ikke blir håndtert på en måte som oppleves godt for den enkelte», står det å lese i brevet sendt til blant annet Petroleumstilsynet.

- Blir ikke tatt på alvor
Når ansatte påpeker sikkerhetskritiske forhold, retter enkelte av lederne på Statoils plattformer sin oppmerksomhet mot de som varsler istedet for på problemet, fremgår det av brevet.

«Det er videre kommet tilbakemeldinger om at enkelte har varslet om sikkerhetskritiske forhold uten at dette er blitt tatt på alvor. Det oppleves som ekstra ubehagelig at fokus blir rettet mot vedkommende som har tatt opp saken, istedet for på selve saken. Det gis uttrykk for at konsekvensen av slike oppelvelser, over tid, kan bli at personer slutter å bry seg».

«Det uttrykkes bekymring knyttet til at noen operative ledere kan oppleves som utrygge i sine roller da de ikke tar vanskelige saker videre linjevei. Man får en økende bevissthet om at dette bunner i en redsel for at slike saker kan gi konsekvenser for ledernes videre karrieremuligheter. Denne bekymringen forsterkes via HAM-linjen i Offshore fagsenter». HAM er Statoils helse og arbeidsmiljøavdeling.

Statoil avviser bekymringsfull kultur
Statoil sier bekymringsmeldingen skal ta opp i ledergruppene.

- Enhver bekymringsmelding avstedkommer behandling internt. Det tas opp i de relevante ledergruppene og følges opp internt. Slike henvendelser tas alvorlig og følges opp. Det er viktig at vi hele tiden viser at det å ha et godt arbeidsmiljø og høyt nivå på sikkerhetsarbeidet avhenger fullt og helt på en åpen kultur, sier informasjonssjef Ola Anders Skauby i Statoil til DN.no.

Han avviser påstanden i bekymringsmeldingen om at det har etablert seg en uheldig kultur på noen av Statoils installasjoner.

- Vi opplever ikke at vi har en bekymringsfull kultur i Statoil. Vi opplever at vi har en god kultur. Vi skal ha en god og åpen kultur, men at noen ikke opplever det sånn, er noe vi tar på alvor - og det følges opp. (Se boks nederst for hele Statoils svar)

Les også: Statoil-topp avviser ukultur

Sto frem i 2010
Det som fremkommer i brevet varslerne har sendt Petroleumstilsynet, er mye av det samme offshorearbeidere i Statoil fortalte DN.no høsten 2010 i artikkelen Livredd på sokkelen .

En av oljearbeiderne DN.no snakket med fortalte at han har opplevd at nestenulykker dysses ned og at ansatte ikke tør si fra.

- En kollega av meg ønsket å rapportere en uønsket hendelse, men hovedverneombudet nektet å skrive den fordi han er redd for represalier. Det er den gamle Hydro-kulturen. Man gjør jobben sin og holder kjeft, mente han.

- Det er all grunn til å være bekymret når vi har slike meldinger fra våre mest erfarne oljearbeidere. Problemet vårt er at ingen tør å stå frem av frykt for represalier og en uutholdelig hverdag etterpå, derfor er det vanskelig å gå inn i enkeltsaker. Det viser hvilken ukultur som er i ferd med å bre seg i Statoil for tiden, sa hovedverneombud Owe Ingemann Waltherzøe til DN.no den gangen.

Waltherzøe trakk seg fra vernetjenesten i Statoil for et år siden fordi han mente han ikke lenger kunne stå inne for sikkerheten på det store Nordsjø-feltet.

Bekymringsmeldingen ble mottatt av Ptil dagen etter at en omfattende forskningsrapport utarbeidet forskningsstiftelsen Iris ved Universitetet i Stavanger. I rapporten bekreftes det at ansatte i Statoil ikke tør si fra om kritikkverdige forhold i selskapet. De frykter at det kan sette en stopper for karrierene deres.

Samtidig opplever enkelte at småkonger og uformelle nettverk har makt til å stanse kritikk i oljeselskapet. Rapporten ble bestilt av Statoil etter den dramatiske nestenulykken på Gullfaks-feltet våren 2010.

- Tar alle varslere på alvor
Den ene avsenderen av bekymringsmeldingen som blant annet ble sendt til Petroleumstilsynet, ønsker ikke å kommentere saken.

- Dette er en intern sak som ikke har noe i mediene å gjøre, sier Bjørn Hoel som leder arbeidsmiljøutvalget ved Offshore fagsenter i Statoil til DN.no.

Petroleumstilsynet bekrefter at de ha mottatt bekymringsmeldingen.

- Vi tar alle bekymringsmeldinger fra varslere på alvor. Varsler bidrar til å forme og komplettere bildet av sikkerhetssituasjonen på sokkelen. Ptil følger opp varsel som dette tett etter etablerte og lovpålagte rutiner, sier pressetalsmann Øyvind Midttun i Petroleumstilsynet (Ptil) til Dn.no, og legger til:

- Varslingsinstituttet er veldig viktig; at folk sier fra om ting som ikke er som det skal. Det er viktig at arbeidsgiver tar det på alvor og at vi som myndigheter tar det på alvor, sier han.

Les også: Statoil-topp avviser ukultur

<b>Statoil slaktes i egen rapport</b>

<b>Statoil-ansatte tør ikke si fra</b>



<b>Selskapet han leder tjener 18 millioner i timen</b>

Statoil vil bygge komplett oljeplattform under vann (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.