Aktiviteten i rente- og valutamarkedet preges av spenning før rentebeskjedene fra Norge og USA senere onsdag.

Venter krisetiltak
Den amerikanske sentralbanken avslutter onsdag sitt to dager lange rentemøte, og vil gi pressemelding etter møtet klokken 20.15 norsk tid.

- Siden Fed på forrige møte annonserte at de vil holde styringsrenten nær null fram til 2013, er renteinstrumentet uttømt. Det ventes likevel at Fed vil komme med en form for hjelp til amerikansk økonomi, og det de fleste tror på er ”operation twist, skriver Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport.

Kan dra ned lange renter
Nordea Markets mener en slik operasjon, hvor sentralbanken selger obligasjoner med 1-3 års løpetid for å kjøpe obligasjoner med 7-12 års løpetid, vil tilsvare et beløp på rundt 300- 400 milliarder dollar. De tror en slik handling vil kunne dra ned lange renter med 5-15 basispunkter.

Tviler på virkning
Handelsbanken mener det er svært usikkert om slike tiltak vil kunne hjelpe den svake økonomien i USA og tviler på at de allerede lave statsrentene vil kunne gjøre signifikante endringer i husholdningers konsummønster ellers bedrifts vilje til å øke sysselsetting.

Nordea Markets stiller seg også tvilende til effekten av lavere lange renter og sier det meste av denne effekten nok allerede er priset inn i markedet.

Lavere norsk ledighet
I Norge avventer markedet rentebeskjeden fra Norges Bank klokken 14.00. Estimater hentet inn av TDN Finans viser at nesten samtlige makroøkonomer venter uendret rente.

Ferske ledighetsall viser at arbeidsledigheten i Norge er lavere enn ventet. Justert viste det tremåneders snittet i juli at ledigheten var på 3,2 prosent, mot ventede 3,3 prosent, ifølge TDN Finans. Ledigheten foregående måned var 3,3 prosent.

Nordea Markets tror på uendret rente, men mener at sentralbanken burde kuttet renten med tanke på svakere vekstutsikter, inflasjon på nedsiden og økende arbeidsledighet.

Les også:
Nedgang i ledigheten

<b>Republikanerne prøver å instruere Bernanke</b>

<b>- Finanskrisen er ikke over</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.