Det er kommet mange rapporter og advarsler om stigende havnivå de siste årene.

Så sent som i februar ble det lagt frem to nye studier som viste at havnivået nå stiger flere ganger raskere enn det har gjort i de siste 2800 årene, og at stigningen akselererer på grunn av menneskeskapt global oppvarming.

I en artikkel i det anerkjente forskningstidsskriftet Nature i mars varslet forskerne en dobling i havnivåstigningen innen 2100 i forhold til hva FNs klimapanel har varslet, og at det kan bety katastrofe for mange lavtliggende byer.

Første vitenskapelige bekreftelse?

melder The Guardian om at fem små øyer i stillehavet har forsvunnet på grunn av økt havnivå og erosjon.

Ifølge forskere fra Australia kan funnet være den første vitenskapelige bekreftelsen på klimaendringenes effekt på kystlinjene i Stillehavet.

De fem øyene som er forsvunnet i havet var ubebodde og tilhører øystaten Salomonøyene og størrelsen på øyene var mellom én og fem hektar (mellom 10.000 og 50.000 kvadratmeter).

For seks andre øyer, hvorav flere bebodde, er store deler av grunnen vasket ut i havet. På to av dem ble ifølge forskerne hele landsbyer ødelagt og folk ble tvunget til å flytte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Verdens planterike er truet, advarer botanikere


Havet forsures i alarmerende tempo
 
Isbre på Grønland «krymper dramatisk»

- Anbefalt fra DNtv:
Her har de aldri har lagd mer bunadssølv enn nå
Mens mange bedrifter på Vestlandet sier opp folk har familiebedriften Sylvsmidja på Voss ansatt flere nye gullsmeder det siste året. Også de nye nordmennene i Oslo har begynt å gå med bunad, forteller sølvsmed Trond Johansen.
01:31
Publisert:

Advokaten som forsynte seg av klientmidlene
Aage Mjeldheim var advokaten som brøt loven. Nå jobber han som privatetterforsker. – Fra å være kongen på haugen, datt jeg ned i en svart avgrunn, sier han.
05:54
Publisert: