Det har lenge vært klart at verdenshavene blir surere.

De siste 200 årene har gjennomsnittlig surhet i havoverflaten økt med 26 prosent på verdensbasis, og Arktis er spesielt utsatt. Forsuringen kan bli alvorlig for livet i havet, skrev Miljødirektoratet ifjor.

Nå viser ny forskning fra blant annet Universitetet i Stockholm at havet forsures mye raskere enn hva annen forskning og FNs klimapanel tidligere har forutsett.

Årsaken til den økte forsuringen er frigjøring av organisk materiale fra permafrost som tiner, og som transporteres i de store elvene og ut til kysten.

Undersøkelsen bygger på observasjoner gjennom ti år i Østsibirhavet, som er en del av Nordishavet (Polhavet), som er et spesielt klimafølsomt område.

Ekstrem mangel

Forskerne har i undersøkelsen målt en ekstrem mangel på aragonitt i havet, som gjenspeiler forsuringsnivåer som er mye høyere enn hva forskere hittil har regnet seg frem til for området før 2100. Aragonitt er en form for kalsiumkarbonat (kalk) som er helt nødvendig for at dyrene i havet skal kunne danne skjelett og skall.

Når menneskene forbrenner fossile energikilder og frigjør CO2 i atmosfæren er forsuring av havene en alvorlig konsekvens. Overskuddet av CO2 i atmosfæren reagerer med vannet i havet og danner karbonsyre som igjen forsurer havet, som forårsaker dramatiske forandringer i havenes økosystemer, heter det meldingen fra Universitetet i Stockholm.

Den nye forskningen er et resultat av et samarbeid mellom forskere fra Sverige, USA og Russland og ble publisert i tidsskriftet Nature Geoscience 18. april.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Frykter mer plast enn fisk i havet

 
Stoffet ble totalforbudt i 1986 - nå kan det utrydde spekkhuggeren i Europa

 
Havnivået stiger raskere enn på 2800 år - og akselererer  

Over 300 hvaler funnet døde i Chile

Hold deg oppdatert på DN Investor