Miljøgiften PCB som langt opp i 1970-årene ble benyttet i blant annet kjølevæske, maling og sement ble omsider totalforbudt i 1986.

PCB oppkonsentreres i næringskjeden, og derfor er mennesker og rovdyr spesielt utsatt. Opptak hos mennesker skjedde hovedsakelig gjennom maten. PCB kan fraktes langt med luftstrømmer, som regnes som den viktigste spredningsveien, skriver Miljøstatus.no.

- Ikke en eneste kalv

Men selv etter 30 år med forbud er nivåene av PCB i noen hval- og delfinarter ifølge en ny europeisk metastudie så høye det det går ut over deres forplantningsevne. PCB er fettløselig, og gis videre i melken når en spekkuggermor ammer sin kalv. En spekkugger kan bli opp mot 100 år gammel. Forskere frykter nå at spekkhuggeren dør ut i Europa, skriver Videnskap.dk.

- PCB har en rekke giftige effekter og blir tatt opp i blodbanen på dyrene lengst opp i næringskjeden. Vi ser bestander av spekkhuggere som er blitt studert i 10-12 år og ikke har fått én eneste kalv, så de riskerer å dø ut, sier hovedforfatter av studien og leder av forskningsgruppen Conservation Governance Laboratory, Pauls Jepson ved Universitetet i Oxford.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også:  Over 300 hvaler funnet døde i Chile

WWF-rapport: – Det står dårlig til med havene

 
– Alle berøres av klimaendringene  

Hvalfarter til nordlysland

 
Dypt bekymret over følgene av overfiske

Antall ville dyr i verden har falt kraftig