«En forlenget periode med lav vekst har ført til en selvoppfyllende lavvekstfelle», konkluderer organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, OECD, i sin ferske prognoserapport Global Economic Outlook.

OECD anslår nå at veksten i verdensøkonomien vil bli på 3,0 prosent i år og 3,3 prosent neste år. Begge anslagene er kuttet med 0,3 prosentpoeng fra forrige rapport i november ifjor.

Organisasjonen mener mer koordinert og omfattende penge-, finans- og strukturpolitikk må til dersom veksten skal bli høyere.

I OECD-landene, som består av landene som tradisjonelt er blitt regnet som industrilandene, er veksten ventet å bli 1,8 prosent i år og 2,1 prosent neste år.

Organisasjonen peker på at pengepolitikk alene ikke er nok til å komme seg ut av vekstfellen. Organisasjonen mener at myndighetene også må bruke offentlige investeringer for å støtte opp under veksten. Samtidig tar den til orde for strukturelle reformer som kan bedre produktivitet, lønnsutvikling og likestilling.

Kutter anslagene for Norge

Organisasjonen mener at aktiviteten i norsk økonomi vil bli svak i år ettersom oljeinvesteringene faller og dette vil ha smitteeffekter på sektorer som ikke er oljerelatert.

For fastlandsøkonomien kutter organisasjonen bnp-anslaget til 0,8 prosent i år fra forrige prognose på 1,6 prosent. Anslaget for neste år kuttes til 1,8 prosent fra forrige prognose om en vekst på 2,2 prosent.

Veksten er anslått å øke gradvis etter hvert som både nye prosjekter på sokkelen settes i gang og investerigene utenom olje tar seg opp. Organisasjonen peker på at eksportetterspørselen hjelpes av svakere valuta.

OECD anbefaler at både penge- og finanspolitikken fortsatt støtter opp under den økonomiske utviklingen.

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Derfor bør du selge i dag  

Dette kan prege markedene fremover: - Ser for meg at det kan bli turbulens  

Tre grunner til at oljeprisen kan nå 70 dollar fatet  

Se DNtv:

Tredemølla hjelper deg ikke i høyfjellet
Tormod Granheim har snart besteget alle Alpe-fjell over 2000 meter. Grunnlaget for god høyfjellsform kan legges i nærmeste oppoverbakke.
02:14
Publisert:

Ny utgave av DN-podkasten «Finansredaksjonen»:

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.