SVs programkomité la forrige uke fram et førsteutkast til nytt arbeidsprogram for perioden 2017-2021. Der går komiteen inn for å gjøre videregående skole obligatorisk fram til elevene fyller 18 år.

– Før var det mange jobber man kunne ta uten fagbrev eller studiekompetanse, men de blir stadig færre. Spørsmålet vi har stilt oss, er om vi egentlig lurer ungdom hvis vi sier de har en fremtid uten videregående opplæring, sier Nicholas Wilkinson, en av de ti i programkomiteen, til NTB.

Han understreker at all komiteen er usikre på forslaget, men at et stort flertall ønsket å fremme det rett og slett for å få det diskutert.

Ansvarliggjør skolen

Wilkinson sier et argument som taler for obligatorisk skole, er at skolen da må ta et større ansvar for elevene.

– Da vil skolene få et enda større ansvar for å følge opp hver enkelt elev så de ikke faller fra. Det gir dem et større ansvar for å sikre en undervisning som gjør at elevene gjennomfører, sier han.

– Samtidig ser vi at et viktig argument mot obligatorisk skole, er mange rett og slett ikke er motivert for skole i den alderen, og at det er klokere å la dem få gjøre noe annet og at de kanskje ta videregående senere i livet, sier Wilkinson.

At programkomiteen velger å sende ut forslag som de selv er så usikre på, er en del av en ny strategi for økt deltakelse og debatt i SV, forteller Wilkinson.

Vil lovfeste russetida

Han forteller at programkomiteen aldri før levert førsteutkast til nytt partiprogram så lenge før et landsmøte, som først er i mars, og sier komiteen er helt åpne på at mange av forslagene verken er kvalitetssikret, finregnet på eller helt gjennomtenkt. Totalt er det også 83 dissenser i programutkastet.

Blant annet foreslår komiteen å åpne norske abortklinikker i utlandet og lovfeste russetida. Et mindretall i komiteen ønsker også å redusere arbeidsinnvandringen og si opp Schengen-avtalen for å gjeninnføre norsk grensekontroll.

– Dette er en helt ny måte å drive politikk på, som er kjempespennende. Vi vil med dette spille opp til debatt på et tidlig tidspunkt, for å involvere så mange som mulig i politikkutviklingen, sier Wilkinson.

Han sier mange av forslagene trolig kommer til å falle innen komiteen skal komme med sin endelig innstilling før jul. Det kan også gjelde forslaget om obligatorisk skolegang, fastslår Wilkinson.

– Skolen ikke for alle

Elevorganisasjonen er blant dem som oppfordrer SV til å skrote forslaget.

– Vi ønsker ikke at videregående skal være obligatorisk, av den enkle grunn at skolen ikke er for alle, sier leder Sylvia Lind til NTB.

Hun peker på at drop out-prosenten i videregående skole i dag er høy, og mener den vil bli enda høyere med tvang.

– Vi må heller jobbe med å rette opp den svikten som gjør at så mange dropper ut av skolen i dag, sier hun.

Høyre vender også tommelen ned for forslaget.

– Å gjøre videregående obligatorisk er en altfor enkel løsning på utfordringen med drop out. Løsningen er ikke å tvinge de unge til å gå der, men å tillate alternative løp og en mer variert skole, sier Høyres skolepolitiske talsmann Henrik Asheim. (©NTB)

Følg markedene med DN Investor

Les mer på DN.no:

Har steget 14,2 prosent på et halvt år: Kraftig prisstigning for disse boligene i juni  

Get Inspired-gründer Silje Landevåg (31) nyter godt av at nordmenn handler stadig mer fra sportsbutikker på nett: I år vil hun omsette for 115 millioner  

John Fredriksens Seadrill vurder å flytte hovedkvarteret fra London etter brexit: - Byen er dyr og vi har alternativer  

Rema-sjef Ole Robert Reitan sier Rema ­taper én milliard kroner årlig på at de får dårligere betingelser enn Norgesgruppen: – Vi blir angrepet fra alle kanter dnPlus (DN+)

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.