NASA står bak eksperimentet på Hawaii, som skulle simulere forholdene på planeten Mars.

Forskerne ble møtt med ropene «velkommen tilbake til Jorden» etter oppholdet i vulkanen Mauna Loa på Hawaii. Den internasjonale gruppen forskere med tre menn og tre kvinner har oppholdt seg i en liten hvit kuppel og har kun kunnet forlate den hvis de tok en romdrakt på.

Kuppelen ligger 2.500 meter over havnivå. Det vokser ingen planter i den næringsfattige jorden, og eksperimentet var en del av et langsiktig mål om å sende mennesker til Mars. Formålet med å plassere en gruppe mennesker under isolasjonslignende forhold er blant annet å undersøke hvilke belastninger det kan få å bo så tett på hverandre over lang tid. Kommunikasjon med verden utenfor skjedde med en 20 minutter lang forsinkelse, det samme som det vil være mellom Jorden og Mars.

- Ta med noe du kan jobbe med. En av dine største fiender er kjedsomhet, sier den tyske forskeren Christiane Heinicke. Alle forskerne jobbet med egne prosjekter under oppholdet.

Da forskerne kom ut søndag, ble de servert fersk frukt og annen mat de ikke har hatt tilgang på det siste året.

Les også:

Hevder det blir tatt ut tiltale mot Sør-Afrikas finansminister

Akutt kokkemangel i Sverige  

ONS fokuserer på overganger i oljebransjen  

Minstepensjonistene får mer  

Se DNTV:

Sykkelsesongen er her: Disse seks øvelsene gjør deg rask på to hjul
Fysioterapeut og terrengsyklist Heidi Sandstø (33) gir deg styrkeøvelsene som gjør deg til en bedre syklist.
04:57
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.