Den øverste sjefen for Volkswagen i USA ber Kongressen om unnskyldning og sier at han tar «fullt ansvar» for utslippsjukset.

– På vegne av selskapet og mine kolleger i Tyskland, beklager jeg dypt at Volkswagen har brukt en programvare som har hatt til hensikt å omgå testreglene, sier Michael Horn i en skriftlig redegjørelse han har forberedt før han skal møte i en høring i den amerikanske kongressen klokken 16 torsdag.

Horn skriver at Volkswagen har sviktet sine kunder, forhandlere og ansatte så vel som allmennheten og lovgiverne.

Horn opplyste også at Volkswagen har trukket tilbake en søknad om godkjennelse av noen 2016-modeller for salg i USA.

Visste lenge

Representanter for det amerikanske miljødirektoratet EPA skal også delta i høringen torsdag. Det var EPA som oppdaget at Volkswagen har installert programvare i sine dieselbiler som viser feilaktig lave utslipp av helseskadelige stoffer når kjøretøyene testes.

I forkant av høringen innrømmer Horn at han har kjent til skandalen siden begynnelsen av 2014. Da hadde forskere ved West Virginia-universitetet funnet ut at bilene kunne slippe ut opptil 40 ganger så store mengder nitrogenoksid som loven tillater. Horn sier også at han på den tiden ble informert av sine rådgivere om at USAs myndigheter kunne komme til å gjennomføre tester.

Aktivert i Europa

I september innrømmet han overfor amerikanske myndigheter at bilene var utstyrt med programvare som skjulte de reelle utslippene på visse dieselmodeller. Programvaren fungerer slik at den «kan oppdage om et kjøretøy testes i et laboratorium eller kjører på veien», og at utslippene er høyere når kjøretøyet ikke testes.

Den tyske avisen Süddeutsche Zeitung skriver torsdag at programvaren som de berørte dieselmodellene ble utstyrt med, ble aktivert i Europa.

Volkswagen opplyser at lureprogramvaren skal fjernes og at motorene på de berørte bilmodellene skal repareres. Arbeidet vil starte i januar, og alle kjøretøyene skal være i orden ved utgangen av 2016, opplyser VWs konsernsjef Matthias Müller til avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Økonomer: Skattekuttene virker ikke

Budsjettnederlag for Frps hjertesaker

Ny sprekk for beredskapssenter

Se DNTV: - Kan få en skvis i markedet om to, tre år

- Kan få en skvis i markedet om to, tre år
Oljeanalytiker Thina Saltvedt om inntrykkene fra "Oil&Money"-konferansen i London.
04:07
Publisert: