Tirsdag ble det klart at alle de fire korrupsjonstiltalte er dømt til fengsel i Yara-saken. Thorleif Enger vil anke dommen, opplyser hans advokat umiddelbart. 

- Vi er sterkt uenige i dommen, og den vil bli anket, sier Thorleif Engers advokat Ellen Holager Andenæs til DN.

- Vi mener retten har gjort en uriktig bevisvurdering, legger hun til.

Strengeste straff

Den tidligere konsernsjefen i Yara er tiltalt for grov korrupsjon knyttet til betalinger til to konsulenter Yara brukte i Libya og India.

Mens aktor la ned påstand om seks års fengsel, landet Oslo tingrett på tre. Samtidig har Enger fått ett år mer enn de tre andre tiltalte (se oversikt nederst i saken).

- Hva tenker dere om at det er Enger som nå har fått den strengeste straffen?

- Det har jeg ingen kommentar til , svarer Holager Andenæs

Like etter offentliggjøringen opplyser også Nadia C. Hall, som sammen med advokat Astri-Aas-Hansen forsvarer Tor Holba, at hennes klient kommer til å anke dommen.

Bruker ankefristen

Etterforskningen i Yara-saken startet våren 2011, og saken gikk for retten perioden januar til mars i år.

Forholdene knytter seg til bestikkelser fra Yara til en konsulent i Libya. Tilsammen skal Yara ha betalt 1,5 millioner dollar til en libysk ministersønn. Under etterforskningen dukket det også opp en utbetaling til en indisk konsulent, i tillegg til såkalte «uakseptable utbetalinger» fra Yaras sveitsiske tradingselskap Balderton til råvareleverandører i Øst-Europa.

Korrupsjonsteamet hos Økokrim skal bruke de neste to ukene, før ankefristen går ut, til å studere dommen fra Oslo tingrett.

- Vi skal lese dommen grundig, og se særlig på spørsmålet om straffeutmåling. Vi skal bruke toukersfristen til å tenke på dette før vi tar stilling til det spørsmålet. Det viktigste er at retten har slått fast at en toppleder også risikerer straffeansvar, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim til DN.

Dette er Oslo tingretts konklusjon:

 

Les alt om dommen:
Clauws advokat: - Dommen er riktig når det gjelder Libyaforholdet
Tor Holba anker dommen
Økokrim om Yara-dommen: - Et viktig signal
Alle fire er dømt i Norges største korrupsjonssak
Så mye har de brukt på advokater
Økonomiprofessor før dommen: - Nå kommer testen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.