Over 70.000 nordmenn lider av hjerteflimmer. I Danmark er er tallet minimum 50.000, ifølge danske Højteknologifonden, som investerer i forskning.

Hjertet slår minst 100.000 ganger hver dag, og man kan fint leve med et feilslag, men en uregelmessig rytme over tid, kan gi åndenød, besvimelser, blodpropper og i verste fall plutselig død.

Den hyppigste formen for hjerteflimmer er forkammerflimmer. Medisiner som finnes i dag påvirker også de øvrige kamre i hjertet, og kan derfor øke risikoen for akutte livstruende hjerteforstyrrelser, ifølge Højteknologifonden.

Nå har forskningsprosjektet, som er et samarbeid mellom Danmarks Grundforskningsfonds Center for Hjertearytmi og selskapet Acesion Pharma fått tildelt forskningsmidler til å utvikle en ny medisin.

Det danske Højteknologifonden deler ut 583 millioner danske kroner til forskningsprojekter i Danmark, og prosjektet med hjerteflimmer-medisinen er et av de som har fått tildelt midler. Prosjektet skal gå over 4 år, og har et budsjett på 28 millioner danske kroner.

DN Aktiv har tidligere skrevet om hva som øker sjansen for få hjerteflimmer.

Les: Dette øker risikoen for hjerteflimmer

Risikoen for å få flimmer økte med lav hvilepuls og regelmessig høy fysisk aktivitet. En nedgang på 10 hjerteslag per minutt økte risikoen for flimmer med 20-30 prosent hos menn, noe lavere for kvinner.

- Resultatene viser en klar sammenheng mellom trening og flimmer. Godt trente, og dette gjelder ikke bare birkebeinere men i hele befolkningen, har større risiko for å pådra seg hjerteflimmer. Vi kan også vise at dette gjelder både for menn og kvinner. Dette er tidligere ikke bevist, uttalte Dag S. Thelle, som er forfatteren bak en større studie på feltet.

Les flere saker på DN Aktiv

Frykter flimmerepidemi

Bedre test av hjerteflimmer

Bekymret for effektene av hard trening (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.