Fra rundt midten av 1980-tallet frem til og med 1999 ble det gjort regelmessige undersøkelser av norske 40-åringer. I standardiserte tester samlet man blant annet data om fysisk aktivitetsnivå og hvilepuls.

I 2004 begynte forskere å undersøke hvor stor andel av studiedeltagerne som på daværende tidspunkt fikk medikamenter rettet mot hjerteflimmer, og nå er resultatene av den første befolkningsstudien på fysisk aktivitet og hjerteflimmer klare.

- Mange har antydet dette en stund nå, men det er foreløpig ikke gjort større befolkningsstudier på dette, kun på mindre grupper syklister, birkebeinere osv, sier studieforfatter Dag S. Thelle til DN Aktiv.

Av 300 000 undersøkte fant forskerne at 1500 personer gikk under behandling for hjerteflimmer. Risikoen for å få flimmer økte med lav hvilepuls og regelmessig høy fysisk aktivitet. En nedgang på 10 hjerteslag per minutt økte risikoen for flimmer med 20-30 % hos menn, noe lavere for kvinner.

- Resultatene viser en klar sammenheng mellom trening og flimmer. Godt trente, og dette gjelder ikke bare birkebeinere men i hele befolkningen, har større risiko for å pådra seg hjerteflimmer. Vi kan også vise at dette gjelder både for menn og kvinner. Dette er tidligere ikke bevist, sier Thelle.

Lav hvilepuls er i utgangspunktet et uttrykk for at man er i god form, men er samtidig et tegn på at du også kan være i risikosonen for flimmer.

- Har man lav puls kan hjertet automatisk slå noen ekstraslag. Dette har kardiologene hatt mistanke om lenge, sier Thelle.

Men han påpeker at flimmer ikke skal forbindes med det å være syk. Deltagerne som fikk påvist flimmer var tross alt de sprekeste og hadde lav hvilepuls, noe som er sunt.

- Man har spøkt med at dette er en slags elitetilstand, men det ligger noe alvor bak. Vi synes det er viktig å få oppmerksomhet rundt dette problemet nå, for det finnes måter å komme seg rundt flimmer - både gjennom behandling og annen trening. Flimmer i seg selv er ikke farlig, men ubehagelig.

Har du selv hatt flimmer?

- Ja faktisk. Jeg har hatt flimmer i 20 år. Jeg vet hvor ubehagelig det er, og har fått oppleve at det var vanskelig å få tak i god behandling.

Men hvis flimmer ikke er farlig, hvorfor er det viktig med flimmerdebatt?

- Det viktigste problemet med flimmer er økt risiko for hjerneslag. Fremover bør det utarbeides anbefalinger for hvordan ta treningen ned på et fornuftig nivå hvis man sliter med dette, sier Thelle.

Det er nytt at kvinner også er i risikogruppen.

- Det var cirka dobbelt så mange menn som kvinner som befant seg i flimmergruppen, så kvinner er nok litt beskyttet.

Studien publiseres i det britiske hjertetidsskriftet Heart denne måneden og er et samarbeidsprosjekt mellom Universitetet i Oslo, Oslo Universitetssykehus og Folkehelseinstituttet.

Les flere saker på DN Aktiv

Bekymret for effektene av hard trening

Oddvar Brå hjerteoperert

Derfor skal du ta hjertebank seriøst (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.